Skolastikernas värdelösa möda

Ibn-ul-Qayyim (rahimahullâh) sade:

”Tawhîd-ul-Ulûhiyyah är den viktigaste frågan. Vad berör Tawhîd-ur-Rubûbiyyah, så bekräftas den av muslimer och otrogna. Skolastikerna bekräftar den också i sina böcker, men bara den räcker inte.”

Skolastikerna är logikerna bland Ashâ´irah, Mu´tazilah och alla andra skolastiska grupper. De bryr sig bara om att bekräfta Tawhîd-ur-Rubûbiyyah. Därför handlar deras trosläror endast om att bekräfta Tawhîd-ur-Rubûbiyyah, trots att ingen förnekar Tawhîd-ur-Rubûbiyyah. Ingen förnekar det. Inte ens Abû Djahl och Abû Lahab gjorde det. De förnekade dock Tawhîd-ul-Ulûhiyyah. Varje sändebud sade till sitt samfund att dyrka endast Allâh och avguda inget med Honom. De befallde dem inte att bekräfta Herren. Det gjorde de redan. De befallde dem att dyrka Allâh och inte avguda någon vid Hans sida:

وَمَا أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ مِن رَّسُولٍ إِلَّا نُوحِي إِلَيْهِ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدُونِ

”Vi har aldrig sänt en profet före dig utan att uppenbara för honom: ”Det finns ingen annan sann gud än Jag – tillbe Mig!”1

وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَّسُولاً أَنِ اعْبُدُواْ اللّهَ وَاجْتَنِبُواْ الطَّاغُوتَ

”Till varje samfund har Vi låtit ett sändebud komma [för att förkunna]: ”Dyrka Allâh och håll er borta från Tâghût!”2

”Dyrka Allâh” är jakande och ”håll er borta från Tâghût” är nekande – och det är betydelsen av att det inte finns någon sann gud utom Allâh! Alla sändebud förkunnade detta. Skolastikernas troslära är bara fokuserad på Tawhîd-ur-Rubûbiyyah. Det är en värdelös möda. De nämner inte alls Tawhîd-ul-Ulûhiyyah i sina trosläror. De säger att det viktiga är att slaven tror på en Herre som skapar, försörjer, ger liv, orsakar död och så vidare. Det är som sagt en värdelös möda.

121:25

216:36