Skilsmässa under vallfärd

Fråga: Mannen skiljde sig från sin fru efter att hon hade gått in i Ihrâm. Han var hennes Mahram. Skall hon fullborda vallfärden eller återvända hem och anse sig vara i egenskapen av förhindrad?

Svar: Hon skall inte återvända. Om han skiljer sig från henne för första eller andra gången är han fortfarande hennes Mahram. Härmed får hon försköna sig för honom och attrahera honom så att han tar tillbaka henne. Därför sade Allâh (´azza wa djall) om de skilda kvinnorna som männen kan ta tillbaka:

لَا تُخْرِجُوهُنَّ مِن بُيُوتِهِنَّ وَلَا يَخْرُجْنَ إِلَّا أَن يَأْتِينَ بِفَاحِشَةٍ مُّبَيِّنَةٍ وَتِلْكَ حُدُودُ اللَّهِ وَمَن يَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُ لَا تَدْرِي لَعَلَّ اللَّهَ يُحْدِثُ بَعْدَ ذَلِكَ أَمْرًا

”Mannen får inte tvinga [hustrun] att lämna hemmet och hon skall inte heller [självmant] lämna det annat än om hon gjort sig skyldig till en grovt oanständig [eller annan förkastlig] handling. Dessa är de regler som Allâh [har föreskrivit], och den som överträder dessa av Allâh [givna] regler har begått orätt mot sig själv; det är nämligen möjligt – om det kan du ingenting veta – att Allâh efter det [som varit] låter ett nytt läge uppstå.”1

Dessvärre kastar många av dagens män ut sina fruar när de har skilt sig från dem. Det är förbjudet så länge fruarna inte har fallit i en oanständighet. Många skilda kvinnor återvänder till sina familjer. Det är också förbjudet:

لَا تُخْرِجُوهُنَّ مِن بُيُوتِهِنَّ

”Mannen får inte tvinga [hustrun] att lämna hemmet…”

I slutet säger Allâh:

لَا تَدْرِي لَعَلَّ اللَّهَ يُحْدِثُ بَعْدَ ذَلِكَ أَمْرًا

”… det är nämligen möjligt – om det kan du ingenting veta – att Allâh efter det [som varit] låter ett nytt läge uppstå.”

Den frånskilda kvinnan som kan återvända till sin make skall alltså stanna hemma hos maken och försköna sig för honom och attrahera honom på alla möjliga sätt för att han skall ta tillbaka henne.

Angående den här kvinnan som mannen har skilt sig från och är hennes Mahram, så fortsätter han vara det om det är första eller andra gången som han skiljer sig från henne. Om det är tredje gången gillt upphör han vara hennes Mahram. Hon skall dock fullborda vallfärden med honom därför att det är en nödsituation.

165:1