Skillnaderna mellan Allâhs två viljor

Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) har två viljor. En är universell, den andra är Sharî´ah-baserad. Skillnaderna mellan dem lyder på följande sätt:

1 – Den universella viljan är i form av avsikt medan den Sharî´ah-baserade viljan är i form av kärlek. När det ligger kärlek bakom en vilja är den Sharî´ah-baserad och när det ligger avsikt bakom en vilja är den universell.

2 – Den universella viljan berör både det Allâh älskar och inte älskar. Exempelvis vill Allâh med Sin universella vilja att syndaren syndar. Den Sharî´ah-baserade viljan berör däremot endast det Allâh älskar.

3 – Det som berörs av den universella viljan sker oundvikligt. När Allâh vill något med Sin universella vilja sker det i alla fall. Det som berörs av den Sharî´ah-baserade viljan kan ske, men det behöver inte ske.

Dessa är de tre skillnaderna mellan de båda viljorna. Allâh (ta´âlâ) sade:

مَن يَشَإِ اللّهُ يُضْلِلْهُ وَمَن يَشَأْ يَجْعَلْهُ عَلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ

”Allâh vilseleder den Han vill, och Han vägleder den Han vill till en rak väg.”1

Den versen balanserar Allâhs ord:

فَمَن يُرِدِ اللّهُ أَن يَهْدِيَهُ يَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلإِسْلاَمِ وَمَن يُرِدْ أَن يُضِلَّهُ يَجْعَلْ صَدْرَهُ ضَيِّقًا حَرَجًا

”Allâh vidgar bröstet hos den som Han vill vägleda, så att det kan fyllas av underkastelsen under Hans vilja, men hos den som Han vill låta gå vilse låter Han bröstet pressas samman i ångest.”2

Härmed har vi både den universella och den Sharî´ah-baserade viljan som har en och samma betydelse och fordran. Allâh (ta´âlâ) sade:

يُرِيدُ اللّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ

”Allâh vill göra det lätt – inte tungt – för er.”3

Den viljan är en Sharî´ah-baserad vilja. Beviset för det är att Allâh vill så ibland och att vi har det ofta tungt. Däremot är den viljan bekräftad i den universella viljan:

إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا

” [Ja,] på prövningen följer lättnad!”4

وَاللّهُ يُرِيدُ أَن يَتُوبَ عَلَيْكُمْ

”Ja, Allâh vill förlåta er.”5

Vilken av de två viljorna handlar det här om? Den Sharî´ah-baserade. Ty om den hade varit universell hade Allâh förlåtit alla. Men i och med att Han inte förlåter alla vet vi att viljan är Sharî´ah-baserad.

Sammanfattningsvis träder den universella viljan oundvikligt i kraft. När Allah vill något med Sin universella vilja måste det ske tvärtemot den Sharî´ah-baserade viljan. Allâh vill ju att vi alla är troende, men det betyder inte att vi alla kommer att vara troende. Dock blir människan troende om Allâh vill med Sin universella vilja att hon blir troende. Baserat på detta frågar jag

1 – Var Abû Bakrs tro utmed de båda viljorna eller endast utmed en? Den var utmed de båda viljorna.

2 – Var Abû Lahabs otro utmed de båda viljorna eller endast utmed en? Den var utmed den universella viljan. Ty Allâh älskade inte att Abû Lahab hädade.

16:39

26:125

32:185

494:6

54:27