Skillnaden mellan studier och självbedrägeri

Fråga: Vad råder ni en nybliven student? Vilka böcker rekommenderar ni honom?

Svar: Studier handlar inte om att läsa och memorera böcker ehuru de är många. Studier handlar om att studera under de lärda och ta kunskap från dem via ordinära skolgångar i form av skolor, institut och fakultet eller också i moskéer och studiecirklar; det där är studier. Att bara läsa och memorera böcker och hadîther kan till och med skada personen. Han tror att han är kunnig när han i själva verket inte alls förstår vad han läser. Han gagnas inget. Studier handlar som sagt inte bara om att läsa böcker; studier skall ske under de lärda var de än befinner sig. Det skall gås till dem, det skall resas till dem. Han som vill studera kan inte göra det på något annat sätt:

”Den som tar en väg för att söka kunskap underlättar Allâh åt honom för det en väg till paradiset.”1

Han tar en väg. Han sitter inte och läser och memorerar. Han reser till de lärda, han letar efter dem, han tar kunskap från dem. Om ni läser de forna imamernas biografier, liksom Imâm Ahmad och al-Bukhârî, ser ni hur de reste till avlägsna länder för att träffa de lärda och studera under dem. Allâh (djalla wa ´alâ) sade:

وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنفِرُواْ كَآفَّةً فَلَوْلاَ نَفَرَ مِن كُلِّ فِرْقَةٍ مِّنْهُمْ طَآئِفَةٌ لِّيَتَفَقَّهُواْ فِي الدِّينِ وَلِيُنذِرُواْ قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُواْ إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ

”Men alla troende bör inte gå ut i strid. Om några i varje grupp blir kvar kan de fördjupa sina kunskaper i religionen för att sedan [förmana och] varna de sina vid deras återkomst, [varna dem] att vara på sin vakt.”2

Det vill säga för att söka kunskap. Man måste alltså resa för att söka kunskap var den än finns. Att fylla hemmet med böcker, läsa och memorera är inte studier. Det är självbedrägeri. Hur många låtsaslärda och ignoranter har inte lurat sig själva, agerat okunnigt och gett utslag utan kunskap!

1Muslim (7052).

29:122