Skillnaden mellan Rabî´ al-Madkhalî och al-Albânî

al-Bahraynî sade efter sina föregående lögner:

Det är Rabî´ som säger att handlingar utgör ett villkor för fullkomlig tro.”1

Detta hör till hans större lögner och påhitt. Jag tillhör de första som varnade för och fördömde den teorin, jag gör det fortfarande och jag kommer att göra det – om Allâh vill – imorgon. Jag har avvisat honom för denna lögn flera gånger. Till mina varnande ord för den teorin hör bland andra:

Allâh vet att jag tillhör de första som varnade för den teorin innan Khâlid al-´Anbarîs bok kom ut. Jag varnade al-´Anbarî och bad honom radera ämnet i boken. När tesen sedermera blev till ett samtalsämne, varnade jag för att det skulle brukas eller ens spekuleras i det. Istället uppmanade jag alla som talade om tron att hålla sig till Salafs definition av tron. Mig veterligen sade Fâlih ingenting på den tiden. Det är först nu han har börjat tala för att provocera, pröva och göra Tabdî´ med lögner och rykten2.”

Jag sade om Fâlih i artikeln ”Kalimah fît-Tawhîd”:

Lik en kameleont skiftar han färg gällande al-Albânî och andra ämnen. Slutligen offentliggjorde han att Rabî´ efterapar al-Albânî om tron och att handlingar utgör ett villkor för fullkomlig tro. Vid Allâh jag tror att jag var den förste som bekämpade den tesen ”handlingar utgör ett villkor för fullkomlig tro” och jag gör det fortfarande. Jag har för mig att det var 1415 som jag fördömde den. Redan då förmenade jag honom att använda frasen och sade:

Det där är inte Ahl-us-Sunnahs definition. Håll dig till Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ahs definition av tron: Tal, handling och dogm; den stiger med goda handlingar och sjunker med synder.”3

1al-Burkân, sid. 39

2Se ”al-Madjmû´ al-Wâdhih”, sid. 367

3Se ”al-Madjmû´ al-Wâdhih”, sid. 504