Skaparen är inte som skapelsen

4 – Ibn Mas´ûd (radhiya Allâhu ´anh) sade:

”Avståndet mellan den nedersta himlen och den nästkommande himlen är 500 år. Mellan varje himmel är avståndet 500 år. Avståndet mellan den sjunde himlen och fotpallen är 500 år, mellan fotpallen och vattnet är 500 år. Tronen är ovanför vattnet och Allâh är ovanför tronen och inga av era handlingar är dolda för Honom.”

Rapporterad av Ibn Mahdî från Hammâd bin Salamah, från ´Âsim, från Zirr, från ´Abdullâh. Liknande rapporterade al-Mas´ûdî, från ´Âsim, från Abû Wâ’il, från ´Abdullâh. Hâfidh adh-Dhahabî (rahimahullâh) sade:

”Den har rapporterats via flera vägar.”

Han (subhânahu wa ta´âlâ) är ovanför Sina skapelser. Han är den Höge, den Högste:

وَهُوَ الْقَاهِرُ فَوْقَ عِبَادِهِ

”Han är Härskaren ovanför Sina slavar.”1

يَخَافُونَ رَبَّهُم مِّن فَوْقِهِمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

”De fruktar sin Herre ovanför dem och gör vad de är befallda att göra.”2

تَعْرُجُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ

”Till Honom stiger änglarna och den heliga ingivelsens ande upp under en dag vars längd är femtiotusen år.”3

يَا عِيسَى إِنِّي مُتَوَفِّيكَ وَرَافِعُكَ إِلَيَّ

”´Îsâ! Jag skall kalla dig till Mig och Jag skall upphöja dig till Mig.”4

Det finns många bevis i Qur’ânen, Sunnah, intellektet och den naturliga läggningen för Allâhs (djalla wa ´alâ) höghet över skapelsen. Vissa av dem sade att de är uppemot tusen bevis. Hâfidh adh-Dhahabî har skrivit en bok i ämnet benämnd ”al-´Uluww lil-´Alî al-Ghaffâr”. Den är både tryckt och tillgänglig. Däri nämner han bevisen för Allâhs höghet över skapelsen. Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ah är enade om att Allâh är ovanför skapelsen med Sin essens. Således sade han:

”… och Allâh är ovanför tronen…”

Det vill säga, om tronen är ovanför skapelserna och Allâh är ovanför tronen, så är Allâh (djalla wa ´alâ) den Höge och den Högste ovanför Sina skapelser. Därtill är alla skapelser i förhållande till Allâhs handflata som ett senapsfrö i våra händer, vilket har angivits från Ibn ´Abbâs (radhiya Allâhu ´anhumâ). Han sade:

”… och inga av era handlingar är dolda för Honom.”

Tro inte att Han är långt borta från Sina slavar bara för att Han är ovanför Sina skapelser. Trots Sin höghet är inga av Hans slavars handlingar oklara för Honom. Han (subhânahu wa ta´âlâ) är alltså ovanför tronen medan Hans kunskap är överallt. Ingenting är dolt för Honom:

إِنَّ اللّهَ لاَ يَخْفَىَ عَلَيْهِ شَيْءٌ فِي الأَرْضِ وَلاَ فِي السَّمَاء

”För Allâh är ingenting dolt vare sig på jorden eller i himlen.”5

هُوَ الْأَوَّلُ وَالْآخِرُ وَالظَّاهِرُ وَالْبَاطِنُ وَهُوَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ هُوَ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ يَعْلَمُ مَا يَلِجُ فِي الْأَرْضِ وَمَا يَخْرُجُ مِنْهَا وَمَا يَنزِلُ مِنَ السَّمَاء وَمَا يَعْرُجُ فِيهَا وَهُوَ مَعَكُمْ أَيْنَ مَا كُنتُمْ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

”Han är den Förste och den Siste; Han är den Uppenbare och den Dolde och Han har kännedom om allt.Det är Han som har skapat himlarna och jorden under sex dagar, därefter reste Han sig över tronen. Han vet vad som tränger ned i jorden och vad som utgår därifrån och vad som sänker sig från himlen och vad som stiger upp mot den. Han är med er, var ni än befinner er, och Allâh ser allt vad ni gör.”6

Det vill säga, Han är med er med Sin (subhânahu wa ta´âlâ) kunskap och omfattning. Ni är inte dolda för Honom. Era handlingar, vare sig bra eller dåliga, är inte dolda för Honom. Han vet allt Hans slavar gör och ingenting är dolt för Honom:

وَمَا تَكُونُ فِي شَأْنٍ وَمَا تَتْلُو مِنْهُ مِن قُرْآنٍ وَلاَ تَعْمَلُونَ مِنْ عَمَلٍ إِلاَّ كُنَّا عَلَيْكُمْ شُهُودًا إِذْ تُفِيضُونَ فِيهِ وَمَا يَعْزُبُ عَن رَّبِّكَ مِن مِّثْقَالِ ذَرَّةٍ فِي الأَرْضِ وَلاَ فِي السَّمَاء وَلاَ أَصْغَرَ مِن ذَلِكَ وَلا أَكْبَرَ إِلاَّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ

”Vilken fråga din uppmärksamhet än riktas mot och vilka Allâhs ord du än läser ur Qur’ânen och vilket arbete ni än ägnar era krafter åt – är Vi vittne till allt då ni griper er an med det. Inte ens ett stoftkorns vikt, på jorden eller i himlen, är dolt för din Herre och ingenting finns, varken mindre eller större än detta, som inte står i en klar bok.”7

Ingen skall nämligen få för sig att Allâh är långt borta från Sina slavar och oviss om deras handlingar bara för att Han är uppe och därmed tro att Skaparen är som skapelsen. Skapelsen som befinner sig på en hög plats vet inte vad som händer och sker under honom. Så är det med skapelsen. Men för Allâh (djalla wa ´alâ) är ingenting dolt. Oavsett hur stora och väldiga skapelserna är så är de ingenting jämfört med Honom (subhânahu wa ta´âlâ). Han omfattar dem, känner dem och ser dem. Han hör vad som sker med dem, Han ser vad som sker med dem. Han (subhânahu wa ta´âlâ) vet allting. Ingenting sker i skapelsen utan att Han beslutar det, bestämmer det och befaller det. Allt detta bevisar Hans höghet, kunskap och omfattning.

16:18

216:50

370:4

43:55

53:5

657:3-4

710:61