Sjukling slutar be

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

Madjmû´-ul-Fatâwâ (12/96-97)

Fråga: Vissa sjuklingar slutar be på grund av att de inte kan två sig och för att deras kläder är orena. Vad är domen för det?

Svar: Det är både okunnigt och allvarligt. Den troende är skyldig att be i tid så gott han kan. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade till ´Imrân bin Husayn (radhiya Allâhu ´anh):

”Be stående. Om du inte kan det, ber du sittande. Om du inte kan det, ber du liggande på sidan.”1

Allâh (ta´âlâ) sade:

وَإِن كُنتُم مَّرْضَى أَوْ عَلَى سَفَرٍ أَوْ جَاء أَحَدٌ مَّنكُم مِّنَ الْغَائِطِ أَوْ لاَمَسْتُمُ النِّسَاء فَلَمْ تَجِدُواْ مَاء فَتَيَمَّمُواْ صَعِيدًا طَيِّبًا فَامْسَحُواْ بِوُجُوهِكُمْ وَأَيْدِيكُم مِّنْهُ

”Den som är sjuk eller befinner sig på resa eller som just har förrättat sina behov eller haft beröring med kvinnor och inte kan finna vatten, skall ta ren jord och stryka över ansikte och händer.”2

Allâh låter sjuklingen som inte kan två sig bruka jord istället.

Samma sak gäller bönen. Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) delade som sagt upp dess faser utifrån förmåga och sade:

”Be stående. Om du inte kan det, ber du sittande. Om du inte kan det, ber du liggande på sidan.”

I princip måste sjuklingen två sig. Om han inte klarar av det, brukar han jord. Därefter måste han stå och be. Klarar han inte av det får han sitta och be, gestikulera i samband med Rukû´ och Sudjûd och låta Sudjûd var lägre än Rukû´. Det vill säga om han inte klarar av att gå ned i Sudjûd. Annars måste han gå ned i Sudjûd. Klarar han inte av att sitta och be får han ligga och be och gestikulera i samband med Rukû´ och Sudjûd. Klarar han inte av att röra sig alls alltmedan han är vid sitt fulla sinne, avser han bön och dess rörelser i hjärtat. Det han kan läsa läser han, däribland al-Fâtihah. När han kommer fram till Rukû´ avser han Rukû´, säger:

الله أكبر

”Allâh är större.”

och:

سبحان ربي العظيم

”Fri är min Herre, den Väldige, från brister.”

Därefter säger han:

سَمعَ الله لِمنْ حَمِدَه

”Allâh bönhör den som lovprisar Honom.”

Sedan avser han resning och så vidare. Han får alltså inte sinka bönen så att dess tid går ut. Även om hans kläder, kropp eller madrass är orena och kan inte renas, måste han be så gott han kan, ty Allâh (ta´âlâ) sade:

فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ

Frukta därför Allâh efter måttet av er förmåga.”3

1al-Bukhârî (1117).

25:6

364:16