Sjuk kvinnas månadcykel varar 15-25 dagar

Fråga: Jag är en äldre kvinna som brukade ha en månadsperiod som varade sju dagar. För tio år sedan drabbades jag av en sjukdom varefter min månadsperiod varade mellan femton och tjugofem dagar. Hur många dagar skall jag låta bli att be? Det kan hända att jag ser många blodstreck precis innan månadsperioden. Skall jag be när jag ser dessa streck?

Svar: Så länge hennes blod varar mellan tjugo och tjugofem dagar så är det bara blödningar. Hon skall gå efter sin månadscykel som hon hade innan hon blev sjuk. Under perioden skall hon inte be. Därefter badar hon och ber. Så befallde profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) kvinnan med blödningar som har en ursprunglig månadscykel. Hon skall alltså referera till den ursprungliga månadscykeln. Därefter skall hon bada och be. Härmed spelar det ingen roll om blodet skulle fortsätta rinna.

Likaså skall hon inte bry sig om missfärgningarna innan månadscykeln. Umm ´Atiyyah (radhiya Allâhu ´anhâ) sade:

”Vi brukade inte anse det grumliga och det gulaktiga efter menstruationsperioden vara något.”

al-Bukhârîs formulering är utan ”menstruationsperioden”:

”Vi brukade inte anse det grumliga och det gulaktiga vara något.”