Selfie från slakten

Fråga: En synd som sker ofta i samband med Udhhiyah är att slakten fotograferas för att ha bilderna som minne. Vad råder ni?

Svar: Det är första gången jag hör talas om att folk tar bilder i samband med slakt för att ha dem som minne. Vilket minne bidrar slakten med? Alla slaktar och alla vet hur man skall slakta.

Det är tvivelsutan otillåtet att ta bilder för minnets skull. Avbildning för minnets skull är förbjuden i alla fall, oavsett om den sker via teckning, systemkameror eller fotografering som framkallar bilderna därefter – allt det är förbjudet. Det är ju förbjudet att ha inneha bilder på alla sätt och vis så länge de inte är nödvändiga däribland identitetshandlingar, bilder på pengar, körkort och annat människan inte kan vara utan. Bilder för minnets skull måste brännas. Den som inte gör det syndar. Speciellt om de sparar bilder från sina fäders, farbröders och morbröders identitetshandlingar – de minns dem. Det är förbjudet och fordrar att hjärtat fästs vid den döde och kanske till och med påverkar dogmen negativt.

Sammanfattningsvis är den som har kvar bilder som minne skyldig att bränna dem. Nödvändiga bilder är som sagt ursäktade eftersom Allâh (ta´âlâ) sade:

وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ

Han har inte lagt på er svåra eller tunga plikter i religionen.”1

Baserat på detta är det inte tillåtet att ta bild på sig själv i samband med slakt för att ha bilden som minne. Och i och med att bilden är förbjuden är avbildningen, om än med systemkamera, meningslös och onödig.

122:78