Satan gläds när du äter med vänstern

Fråga: Är det förbjudet att äta med vänster hand eller är det en fråga som det finns delade åsikter om?

Svar: Det är harmlöst att äta med vänster hand på grund av en ursäkt. Utan ursäkt är det förbjudet. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förbjöd det och sade:

”Satan äter med sin vänster och dricker med sin vänster.”

Allâh (ta´âlâ) sade:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ وَمَن يَتَّبِعْ خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ فَإِنَّهُ يَأْمُرُ بِالْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ

”Troende! Följ inte i Djävulens spår! Djävulen uppmanar den som följer i hans spår [att begå] skamlösa handlingar och det som strider mot rimlighet och förnuft.”1

Satan gläds över att du äter med din vänstra hand, ty då följer du honom och trotsar sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Det är ingen liten sak. Satan gläds när du äter med vänster hand eller dricker med vänster hand. Han gläds över att du följer honom och trotsar sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). På så sätt trotsar du både hans (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) order och handling. Det är ingen liten sak. Således måste studenterna upplysa allmänheten om detta.

Vi ser att många människor dricker med vänster hand. Deras argument är att de inte vill kladda ned glaset. Numera dricker sällan någon från ditt glas. Låt det bli kladdigt. Därtill kan du hålla i glaset underifrån, mellan pekfingret och tummen. Även om det inte går och glaset blir kladdigt, så är det bara att tvätta det. Det är inga problem. Så länge jag vet att det är förbjudet och att jag syndar om jag dricker med den, så måste jag veta att förbud upphör endast vid nödfall.

Fråga: Och om han lägger det i höger hand och håller i det med vänster hand?

Svar: Om det finns behov av det så är det harmlöst. Om han lägger glaset i höger hand och håller i det med vänster hand, upphör behovet. Jag kan dock inte se något behov av det. Jag har själv provat det. Håll i glaset underifrån så kommer det inte att bli kladdigt. Och om det blir kladdigt så är det bara att tvätta det efter fem minuter. Det är enkelt.

124:21