Samfundets välgång går före innovatörens välgång

En av Ahl-ul-Bid´as största svårigheter är att de lämnar sina villfarelser. De anser ju att deras innovationer hör till religionen som för dem närmare Allâh. Därtill är de envisa och arroganta. Om den lärde bryr sig om att bojkotta en individ för individens bästa så att han kan återvända till sanningen, tror jag att han hellre bryr sig om samfundets bästa än om den bojkottade individens bästa.

Därför ser du sällan hur Salaf bryr sig om denna välgång i sina positioner, uttalanden och böcker. Således ser du inte någon av imamerna bry sig om den bojkottade individens välgång. Shaykh-ul-Islâm Abû ´Uthmân as-Sâbûnî sade i ”´Aqîdat-us-Salaf wa Ashhâb-il-Hadîth”:

”De följer religionens imamer och muslimernas lärda från Salaf. De håller fast vid det som de höll fast vid av den starka religionen och klara sanningen. De hatar Ahl-ul-Bid´a som innoverar utomstående saker och ting i religionen. De älskar inte dem och de gör dem inte sällskap. De lyssnar inte på deras tal. De sitter inte med dem. De debatterar inte med dem om religionen och de för inga debatter med dem. De anser att man skall skydda öronen från deras falskheter som skadar och leder till tvångstankar och osunda teorier om de passerar öronen och sätter sig i hjärtan. I samband med detta uppenbarade Allâh (´azza wa djall):

وَإِذَا رَأَيْتَ الَّذِينَ يَخُوضُونَ فِي آيَاتِنَا فَأَعْرِضْ عَنْهُمْ حَتَّى يَخُوضُواْ فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ وَإِمَّا يُنسِيَنَّكَ الشَّيْطَانُ فَلاَ تَقْعُدْ بَعْدَ الذِّكْرَى مَعَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ

”Om du ser människor [i lättsinne] ge sig in i en diskussion om Våra budskap, dra dig då ifrån dem till dess de övergår till andra ämnen; och om Djävulen skulle få dig att glömma [detta], stanna då inte i sådana ogudaktiga människors sällskap, då du påmint dig [din plikt].”1

16:68