Samboende med folk som inte ber

Fråga: Jag är jemenit och umgås, bor, äter och dricker tillsammans med jemeniter samt är ingift med dem. Får jag göra så med tanke på att de inte ber och röker. Jag är tvungen att bo med dem eftersom jag är en flykting.

Svar: Den som inte ber har tvivelsutan lämnat islam och är otrogen. Makthavaren är skyldig att befalla honom att återvända till islam och börja be. Om han gör så, är målet nått. Om han inte gör så, blir det obligatoriskt att avrätta honom. I och med att avsaknaden av bönen är avfall, så är det en av de värsta synderna. Att bo tillsammans med sådana människor innebär att man godkänner en av de största synderna. Det är inte tillåtet att bo med en människa som ständigt syndar och i synnerhet om synden är så väldig att den är avfall som utesluter personen ur religionen.

Beträffande hans nödsituation, så upphör den var han än skulle bosätta sig ehuru i ett tält i ödemarken. Han får inte bo tillsammans med dessa människor som gör denna väldiga synd. Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) sade:

وَقَدْ نَزَّلَ عَلَيْكُمْ فِي الْكِتَابِ أَنْ إِذَا سَمِعْتُمْ آيَاتِ اللّهِ يُكَفَرُ بِهَا وَيُسْتَهْزَأُ بِهَا فَلاَ تَقْعُدُواْ مَعَهُمْ حَتَّى يَخُوضُواْ فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ إِنَّكُمْ إِذًا مِّثْلُهُمْ

”Det har uppenbarats för er i Skriften att ni inte bör söka sällskap med dem som ni hör förneka och skämta om Allâhs budskap, om de inte övergår till andra samtalsämnen. Annars blir ni lika dem.”1

Det vill säga att om ni är med dem när de syndar på det viset blir ni lika dem. Således är han skyldig att leta efter ett nytt boende så att han bor långt bort från dessa.

14:140