“Salafiyyûn kan bara kritisera”

Fråga: al-Ahdal säger att Salafiyyûns metodik består bara av kritik och inget beröm. Stämmer det?

Svar: Lov och pris tillkommer Allâh för att vi berömmer de lärda och manar människorna att gå till dem. Exempel på dem är pakistaniern Shaykh Badî´-ud-Dîn as-Sindî, Shaykh al-Albânî, bröder som är insatt i Hadîth-läran som ´Abdullâh bin Sa´d och Sa´d bin ´Abdillâh bin Humayd, Shaykh Rabî´ och Shaykh Ibn Bâz. Jag råder ständigt i mina böcker att man sitter med dem och drar nytta av dem och deras böcker.

Och om han menar att vårt förhållande till Ahl-ul-Bid´a är endast i form av kritik, så stämmer det. Det var de som började:

لاَّ يُحِبُّ اللّهُ الْجَهْرَ بِالسُّوَءِ مِنَ الْقَوْلِ إِلاَّ مَن ظُلِمَ وَكَانَ اللّهُ سَمِيعًا عَلِيمًا

”Allâh vill inte att syndiga handlingar och skamlöshet omtalas öppet annat än av den skadelidande. Allâh hör allt, vet allt.”1

Det var de som började locka från oss. Ibland säger de att vi är Djamâ´at-ut-Takfîr, ibland säger de att vi är för hårda, ibland säger de att vi förstår ingenting av de nutida frågorna, ibland säger de att vi bara kan ”han berättade för oss, han underrättade oss”. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”När två stycken bråkar är det han som började som syndar så länge inte den förtryckte går över gränsen.”

Vi försvarar bara Sunnah. Vi försvarar inte oss själva. Vi hör hur många förtalar oss utan att avvisa dem. De i Sa´dah skrev en bok benämnd ”Fasl-ul-Khitâb fîr-Radd ´alâl-Muftarî al-Kadhdhâb”. De menar mig. Trots det avvisade jag inte dem. Jag kommer inte att avvisa dem om de så skulle dö. Jag har inte tid till att försvara mig själv. Vi försvarar dock Sunnah om vi så behöver bitas med kindtänderna. Vi låter ingen förtala Allâhs sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) Sunnah. Det spelar ingen roll om det är en Shî´î, Sûfî eller Ikhwânî som gör det. Vi offrar oss själva och vår heder för Sunnah.

14:148