Salaf, kvinnor och familjer 9.1

1 – Flera har rapporterat att Abû ´Âsim hade en väldig näsa. Efter att han hade gift sig och blivit ensam med sin hustru, närmade han sig henne för att kyssa henne. Då sade hon till honom: ”Flytta ditt knä från mitt ansikte.” Han sade: ”Det är inget knä. Det är en näsa.”1

2 – ´Amr bin ´Alî al-Fallâs sade: Jag hörde Abû ´Âsim säga:

”Min moder föddes 110. Jag föddes 122.”2

3 – Makkî al-Balkhî sade:

”Jag har vallfärdat sjuttio gånger, varit gift med sjuttio kvinnor, levt bredvid Huset längre än tio år och skrivit ned från sjutton efterföljarna. Om jag hade vetat att folk skall behöva mig skulle jag inte skrivit från någon annan än efterföljarna.”3

4 – Fayyâdh bin Zuhayr an-Nasâ’î sade:

”Vi bad ´Abdur-Razzâqs hustru medla för oss så att vi kunde besöka honom. När vi hade kommit in sade han: ”Låt höra! Har ni medlat inför mig med en som ligger med mig i min säng?” Därefter läste han:

En medlare som kommer till dig iklädd höftskynke

är inte som en medlare som kommer till dig naken4

19/482.

29/483.

39/552.

49/567.