Salaf, kvinnor och familjer 4.1

1 – Baqiyyah rapporterade från Muhammad bin Ziyâd som sade:

”En kvinna förstörde Abû Muslims hustru för honom varpå han bad mot henne så att hon blev blind. Följaktligen kom kvinnan till honom, erkände och ångrade sig. Då sade han: ”Allâh! Återge henne synen om hon är ärlig.” Efter det återfick hon sin syn.”1

2 – Bilâl bin Sa´d sade:

”´Âmir bin ´Abdi Qays rykte hade nått Ziyâd. Folket sade: ”Här har vi mannen som tiger när det sägs till honom att han är bättre än Ibrâhîm (´alayhis-salâm) och håller sig borta från kvinnor.” Ziyâd skickade en rapport om honom till ´Uthmân och ´Uthmân skrev tillbaka: ”Skicka honom till Levanten på en kamelpuckel.” När brevet hade kommit fram blev ´Âmir hämtad. Han sade: ”Är det du som tiger när du hör att du är bättre än Ibrâhîm (´alayhis-salâm)?” ´Âmir svarade: ”Jag svär vid Allâh att min tystnad är på grund av förvåning. Jag önskar jag vore sanden på hans fötter.” Han frågade: ”Håller du dig borta från kvinnor?” ´Âmir svarade: ”Jag svär vid Allâh att jag bara håller mig borta från dem eftersom det leder till barn och skingring på jorden. Därför vill jag vara för mig själv.”2

3 – Qatâdah sade:

”´Âmir bin ´Abdi Qays brukade be sin Herre ta bort lusten till kvinnor från hans hjärta. Oavsett om han träffade en man eller en kvinna så var han lika oberörd. Han bad även sin Herre förhindra Satan från hans hjärta när han stod och bad, men den bönen bönhördes inte.”3

Det sägs att han undkom även det problemet.

4 – Abû Qilâbah sade:

”En man träffade ´Âmir bin ´Abdi Qays och sade: ”Vad är detta för något? Har inte Allâh sagt:

وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلاً مِّن قَبْلِكَ وَجَعَلْنَا لَهُمْ أَزْوَاجًا وَذُرِّيَّةً وَمَا كَانَ لِرَسُولٍ أَن يَأْتِيَ بِآيَةٍ إِلاَّ بِإِذْنِ اللّهِ

”Vi har sänt [Våra] sändebud före dig och gav dem hustrur och barn, men ingen av dem har fått göra tecken och under annat än med Allâhs tillåtelse.”4?

Då svarade ´Âmir: ”Har inte Allâh sagt:

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

”Jag har skapat de djinnerna och människorna enbart för att de skall dyrka Mig.”5?6

5 – ash-Sha´bî sade:

”En dag blev Masrûq medvetslös. När han var liten hade ´Â’ishah (radhiya Allâhu ´anhâ) adopterat honom varefter han gav sin dotter namnet ´Â’ishah. Han lydde alltid sin dotter. Hon kom ned till honom och sade: ”Käre fader! Bryt fastan och drick.” Han sade: ”Vad är det som får dig att säga så till mig?” Hon svarade: ”Omtanke.” Då sade han: ”Jag fastar just på grund av omtanke mot mig själv inför Dagen som motsvarar 50.000 år.”7

6 – ´Alî bin Sâlih berättade:

”Suwayd bin Ghafalah hade blivit 120 år och ändå aldrig setts sitta ned med benen hopdragna mot bröstet eller tillbakalutad mot något. Han gifte sig med en jungfru.”8

Det vill säga samma år som han dog.

7 – ´Âsim bin Kulayb sade:

”Suwayd bin Ghafalah gifte sig med en jungfru när han var 116 år.”9

8 – al-Ahnaf sade:

”Nämn inte kvinnor och mat i våra sittningar. Jag hatar mannen som beskriver sitt kön och sin mage.”10

9 – al-Ahnaf sade:

”Jag har hört Abû Bakr, ´Umar och de andra kaliferna predika men jag har inte hört någon skapelse tala så storartat och fint som de troendes moder ´Â’ishah.”11

10 – Zayd bin Aslam berättade att hans fader Aslam sade:

”När ´Umar sände iväg mig till en av hans söner brukade han säga: ”Berätta inte för honom varför jag har sänt dig” eftersom han befarade att Satan skulle få honom att ljuga. En dag kom ´Ubaydullâh bin ´Umars fru till honom och sade: ”Abû ´Îsâ köper varken mat eller kläder till mig.” ´Umar sade: ”Vem är Abû ´Îsâ?” Hon sade: ”Din son.” Då sade han: ”Har ´Îsâ en fader?” Följaktligen sände han mig till honom och sade: ”Säg inget till honom.” När jag väl hade kommit till honom såg jag att han hade en tupp och en kyckling. Jag sade: ”Besvara din fader.” Han sade: ”Vad vill han?” Jag sade: ”Han sade åt mig att inte berätta för dig.” Då sade han: ”Jag kommer att ge dig en tupp och en kyckling.” Jag krävde att han inte sade något till ´Umar varpå jag berättade för honom vad han hade sagt. Han gav mig tuppen och kycklingen. När jag kom tillbaka till ´Umar frågade han mig: ”Berättade du för honom?” Jag svär vid Allâh att jag inte kunde säga ’nej’ och sade: ”Ja.” Han frågade: ”Mutade han dig?” Jag sade: ”Ja.” Han grep tag i min hand med sin vänstra hand och började prygla mig så att jag hoppade runt. Han sade: ”Du skall pryglas.” Därefter sade han: ”Är ditt tillnamn Abû ´Îsâ? Har ´Îsâ en fader?”1213

14/11.

24/16.

34/17.

413:38

551:56

64/17.

74/67-68.

84/72.

94/72.

104/94.

114/95.

12Ibn ´Asâkir sade: ”Det är ´Ubaydullâh som tilltalas här.” (Nihâyat-ulKhabar (2/408))

134/99-100.