Säg inte Uff till dina föräldrar

Allâh (´azza wa djall) sade:

وَقَضَى رَبُّكَ أَلاَّ تَعْبُدُواْ إِلاَّ إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلاَهُمَا فَلاَ تَقُل لَّهُمَآ أُفٍّ وَلاَ تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلاً كَرِيمًا

”Er Herre har befallt, att ni inte skall dyrka någon annan än Honom. Och [Han har anbefallt er] att visa godhet mot [era] föräldrar. Om en av dem eller båda uppnår hög ålder i din vård, säg då inte Uff till dem, tillrättavisa dem inte, och tala alltid hövligt och vänligt till dem.”1

Ibn ´Abbâs sade:

”Uff är ett ord som tyder på motvilja.”

Muqâtil sade:

”Uff är ett uselt och strängt ord.”

Det har sagts att människan inte får säga Uff till sina föräldrar om hon skulle känna en stank från dem. Allt som är större än det ordet är ännu allvarligare.

Mudjâhid sade:

”Om de blir gamla och börjar väta sig själva och ha avföring skall du inte äcklas av det eller säga Uff till dem. Torka deras urin och avföring såsom de torkade ditt urin och din avföring utan arrogans.”

Allâh (ta´âlâ) har förbjudit barnet att besvära sina föräldrar på minsta möjliga sätt. Allt besvär över det är förbjudet. Du har besvärat dem om du får dem att gråta, bli arga, ledsna eller om du försvinner från deras åsyn.

Om du tittar på dem strängt eller vänder dem ryggen på ett sätt som tyder på att du är besvärad har du motsatt dig Allâhs (ta´âlâ) ord:

وَلاَ تَنْهَرْهُمَا

”… tillrättavisa dem inte…”

Det vill säga att du inte skall fördöma dem med ord. Det fordrar att du inte heller skall vifta dem irriterat i ansiktet med händerna.

وَقُل لَّهُمَا قَوْلاً كَرِيمًا

”… och tala alltid hövligt och vänligt till dem.”

Sa´îd bin Djubayr sade:

”Såsom en syndig slav talar till sin stränge ägare.”

´Atâ’ sade:

”Det betyder att du inte skall kalla dem för deras namn eller Kunâ utan ”Käre fader” och ”Kära moder”.”

Abû Hurayrah sade:

”Gå inte framför din fader. Sitt inte innan honom. Orsaka inte att han förtalas.”

Det har sagts att det skall gås framför fadern om det är mörkt.

117:23-24