Säg detta på kvällen

Imâm al-Husayn bin Mas´ûd al-Baghawî (d. 516)

Sharh-us-Sunnah (1/127)

Abû Hurayrah sade:

”En man som konverterat till islam sade: ”Jag har inte alls sovit inatt.” Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade: ”På grund av vad?” Han sade: ”Jag blev stucken av en skorpion.” Då sade Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam): ”Om du hade sagt när du kvällade:

أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ الله التامَّاتِ من شَرِّ مَا خَلَقَ

”Jag söker skydd via Allâhs fulländade ord mot det onda som Han har skapat.”

skulle inget – om Allâh vill – ha skadat dig.”1

Hadîthen är autentisk. Muslim rapporterar den via ett annat håll från Abû Sâlih.

Denna och dylika hadîther bevisar att Allâhs tal är oskapat, ty profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) bad om skydd via det på samma sätt som han bad Allâh om skydd. Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

رَّبِّ أَعُوذُ بِكَ مِنْ هَمَزَاتِ الشَّيَاطِينِ وَأَعُوذُ بِكَ رَبِّ أَن يَحْضُرُونِ

”Herre! Jag ber Dig beskydda mig mot djävlarnas frestelser!” och: ”Jag ber Dig beskydda mig, Herre, mot alla närmanden från deras sida!”2

أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ

”Jag söker skydd hos gryningens Herre.”3

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم

”Jag söker skydd hos Allâh mot den utstötte Satan.”

Inte bad profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) en skapelse om skydd mot en annan skapelse. Jag har fått reda på att Ahmad bin Hanbal (rahimahullâh) argumenterade med denna hadîth för att Qur’ânen är oskapad, ty allt skapat är nedsatt.

1Mâlik (11/1774).

223:97-98

3113:1