Så upphör muslimernas splittring

´Allâmah Rabî´ bin Hâdî al-Madkhalî

al-Wasâyâ al-Manhadjiyyah, sid. 284-285

Allâh (ta´âlâ) sade:

وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِيعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ

Och grip alla med ett fast grepp om Allâhs räddningslina och låt er inte splittras!”1

Detta samfund kommer inte att vara riktigt förrän det lyder sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam), ärligt och uppriktigt rättar sig efter honom och griper tag i Allâhs rep; Qur’ânen och Sunnah. Samfundet kan inte få någon plattform annars. Låt oss alla hålla fast i Allâhs rep – alla individer, grupper, folkslag och makthavare. Allâh är skyldiga att göra det. Vår Herre är inte nöjd med oss förrän vi gör det och rättar oss efter Hans sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) vägledning och de renläriga kalifernas vägledning.

Detta är en väldigt stor sak. Numera ser vi hur splittrat och skingrat samfundet är. Vad beror det på? Folk följer sina lustar. Sådant är dock inte möjligt om vi låter oss dömas av Qur’ânen och Sunnah i tid av kontroverser. Att splittringar pågår fortfarande bevisar bara att många rättar sig efter sina lustar omedgörligt utan att ödmjuka sig inför Allâhs (tabârak wa ta´âlâ) påbud:

فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ

Och om ni råkar i tvist om något, överlåt då avgörandet åt Allâh och sändebudet, om ni tror på Allâh och den Yttersta dagen.”2

Det är alltså obligatoriskt att dömas av Qur’ânen och Sunnah. Så försvinner olikheter, splittringar och lustar. Om vi inte klarar av att göra det, kan vi bara förvänta oss bortkommelse, villfarelse, undergång och straff i både jordelivet och efterlivet.

13:103

24:59