Så stryker kvinnan huvudet i tvagningen

al-Bukhârî sade:

186 – Mûsâ berättade för oss: Wuhayb berättade för oss, från ´Amr, från sin fader som sade: Jag var med om att ´Amr bin Abî Hasan frågade ´Abdullâh bin Zayd om profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tvagning varpå han bad om en vattenbehållare och tvådde sig som profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Han hällde vattnet på handen och tvättade sina händer tre gånger. Därefter förde han in handen i vattenbehållaren, sköljde munnen och snöt näsan tre gånger. Därefter förde han in händerna och tvättade ansiktet tre gånger. Därefter tvättade han händerna till och med armbågarna tre gånger. Därefter förde han in händerna och strök huvudet fram och tillbaka en gång. Därefter tvättade han fötterna till och med anklarna.

Hadîthen bevisar att huvudet skall strykas fram och tillbaka. De lärda säger att visheten bakom det är att hårets in- och utsida stryks på det viset.

Skall kvinnan göra samma sak? Ja. I grund och botten gör män och kvinnor likadant. Men vissa kvinnor klagar på att de förstör frisyren när de stryker huvudet fram och tillbaka. Då får de stryka och smeka huvudet mjukt och fint. Då förstörs inte frisyren.