Så starkt bevis mot Qadariyyah

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

قَالَ إِنِّي عَبْدُ اللَّهِ آتَانِيَ الْكِتَابَ وَجَعَلَنِي نَبِيًّا وَجَعَلَنِي مُبَارَكًا أَيْنَ مَا كُنتُ وَأَوْصَانِي بِالصَّلَاةِ وَالزَّكَاةِ مَا دُمْتُ حَيًّا وَبَرًّا بِوَالِدَتِي وَلَمْ يَجْعَلْنِي جَبَّارًا شَقِيًّا وَالسَّلَامُ عَلَيَّ يَوْمَ وُلِدتُّ وَيَوْمَ أَمُوتُ وَيَوْمَ أُبْعَثُ حَيًّا

Han sade: ”Jag är Allâhs slav. Han har gett mig uppenbarelsen och kallat mig till profet; Han har välsignat mig, var jag än befinner mig, och befallt mig att så länge jag lever förrätta bönen och betala allmosan och att älska min moder och visa henne aktning – och Han har inte gjort mig till en eländig tyrann. Fred fred var med mig den dag jag föddes och skall vara med mig den dag jag dör och den dag då jag skall uppväckas från de döda.”1

Mâlik (rahimahullâh) argumenterade med denna vers mot Qadariyyah. Abû ´Abdillâh al-Qurtubî sade i sin Qur’ân-tolkning när han förklarade den:

Mâlik bin Anas (rahimahullâh) sade om denna vers: ”Så hård den är mot Qadariyyah! ´Îsâ (´alayhis-salâm) berättade vad som hade bestämts av hans liv och vad som är bestämt för honom tills hans dör.”

119:30-33