Så sörjer änkan

Allah (tabârak wa ta´âlâ) sade:

وَالَّذِينَ يُتَوَفَّوْنَ مِنكُمْ وَيَذَرُونَ أَزْوَاجًا يَتَرَبَّصْنَ بِأَنفُسِهِنَّ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ وَعَشْرًا فَإِذَا بَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا فَعَلْنَ فِي أَنفُسِهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ

När någon av er dör och efterlämnar hustrur, skall de iaktta en väntetid av fyra månader och tio dagar. När denna period löpt ut, skall de inte klandras för vad de företar sig inom ramen för vad som är god sed.”1

När perioden är över:

فَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا فَعَلْنَ فِي أَنفُسِهِنَّ

… skall de inte klandras för vad de företar sig…”

Det vill säga när de förskönar sig och sänder signaler om frieri:

بِالْمَعْرُوفِ

… inom ramen för vad som är god sed.”

Det skall varken gå utanför föreskriftens ramar eller vad som vanligtvis betraktas som god sed. Detta bevisar att änkan måste sörja under sin sorgetid. Det har bekräftats hos bland andra al-Bukhârî och Muslim via flera vägar att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

En kvinna som tror på Allâh och den Yttersta dagen får inte sörja den döde längre än tre dagar förutom om det är hennes make som hon sörjer fyra månader och tio dagar.”

Hos al-Bukhârî och Muslim är det även bekräftat att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förmenade änkan att försköna sig med kohl under hennes sorgetid. Sorgen går ut på att hon utelämnar försköning i form av dofter, fina kläder, smycken och annat. Det finns inga delade åsikter om att hon är förpliktigad det. Inte heller finns några delade åsikter om att plikten inte gäller den frånskilda kvinnan som genomgår sin vänteperiod i vilken hennes make kan ta tillbaka henne. Dock finns det två åsikter om den frånskilda kvinnan som genomgår sin vänteperiod i vilken han inte kan ta tillbaka henne.

12:234