Så skall terrorismen behandlas

Denna vilsna skara skall behandlas via dialoger så att deras tvivel kan avvisas. Det är möjligt att vissa av dem har tvivel som de tror är sanningen. Det skall klargöras för dem. De skall rådas, om så är möjligt, så att de kan återvända till sanningen.

De troendes ledare ´Alî (radhiya Allâhu ´anh) stred inte mot Khawâridj i Nahrawân förrän han hade skickat sin kusin ´Abdullâh bin ´Abbâs (radhiya Allâhu ´anhum) till dem. Han debatterade med Khawâridj och avvisade deras tvivel. Många av dem återvände till sanningen. Därför är det obligatoriskt att forska med dem som verkligen vill ha sanningen.

Angående dem som har drunknat i frågan och blivit blinda, finns det ingen lösning med dem. Med dem skärs banden. Det är personen som vill ha sanningen som den skall förklaras för. Allâh (djalla wa ´alâ) sade:

وَإِن طَائِفَتَانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا فَإِن بَغَتْ إِحْدَاهُمَا عَلَى الْأُخْرَى فَقَاتِلُوا الَّتِي تَبْغِي حَتَّى تَفِيءَ إِلَى أَمْرِ اللَّهِ فَإِن فَاءتْ فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا بِالْعَدْلِ وَأَقْسِطُوا إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ

”Om två grupper av troende skulle råka i delo med varandra, försök då mäkla fred mellan dem, men om den ena [gruppen] grovt kränker den andras rätt, ingrip då mot de skyldiga tills de fogar sig efter Allâhs bud; och, om de fogar sig, medla då mellan dem båda med rättvisa och opartiskhet. Allâh älskar de opartiska.”1

Vi skall vara med våra makthavare när de strider mot dessa människor och slår tillbaka deras ondska om de inte vill ha fred och sanning. Detta är en form av kamp för Allâhs sak.

Vi är ålagda att skydda våra barn. Vi får dra lärdom av det som har hänt. Det räcker med försummelse och slarv. Vi måste rädda vår barn från villfarelsen. Vi måste uppfostra dem väl och utmed enigheten och att de lär sig nyttig kunskap. Vi får inte låta dem gå till tvetydiga samlingar, vilsna ödesplatser och avvikande tankesätt. Det åligger oss att skydda våra egna barn och att vi samarbetar om det. Vi får inte låta dem vara ett byte till dessa tankesätt och vilseledande människor.

149:9