Så skall studenterna vara

Det är inte tillåtet att vara fanatisk till individer eller att heligförklara dem. Männen känns vid via sanningen. Sanningen känns inte vid via männen.

Jag skall berätta om en händelse med vår Shaykh Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (rahimahullâh). Den utspelades när jag besökte honom en och en halv månad innan han gick bort. Efter att jag hade hälsat på honom började vissa bröder presentera mig för honom varpå han sade:

”Presenterar du mig för personen som debatterade om att fasta en lördag och be en andra samling [i moskén]?”

Jag sade:

”Tvärtemot dig håller jag fortfarande fast vid att det är tillåtet att be en andra samling och fasta en lördag så länge den inte fastas enskilt. Det är du som har lärt oss det.”

Han (rahimahullâh) tryckte till min hand och jag glömmer aldrig det hårda greppet i det ögonblicket. Han sade:

”Det är så jag vill att studenterna skall vara. De skall varken vara fanatiska till mig eller någon annan. Må Allâh belöna dig väl.”

Jag var med när han och vår Shaykh ´Abdul-Muhsin al-´Abbâd al-Badr debatterade. Båda visade ömsesidig respekt. De debatterade om att skägget skall klippas efter ett grepp. Den åsikten hade ju Shaykhen [al-Albânî] utmed en rapportering från ´Abdullâh bin ´Umar (radhiya Allâhu ´anhumâ). Vi njöt av debatten som varade uppemot två timmar och bestod av en ömsesidig respekt.

Shaykh Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî och vår Shaykh Hamûd at-Tuwaydjirî (rahimahullâh) skrev hårda avvisningar mot varandra kring kvinnans klädsel. Trots det brukade de ära varandra när de träffades och om någon fick en fråga bad han den andre att svara.

Dessa stora lärda har dött. Det uppstod ett stort tomrum när de dog.