Så ska kallaren kalla

Imâm ´Abdul-´Azîz bin ´Abdillâh bin Bâz (d. 1420)

at-Tamassuk bil-Manhadj as-Salafî, sid. 296-297

Det är som sagt obligatoriskt att vidhålla denna dogm och kalla till den, värna om den och sprida den bland människor. Gör det vist och på ett fint och mjukt sätt, utan våld och strävhet. Klargör fel, villfarelser och tvivel – och gör det med klarifikation ackompanjerad med mildhet och visdom, inte med våld och strävhet. Vela inte fram och tillbaka; var raka och tydliga. Ha ett tydligt tillvägagångssätt men samtidigt också ett milt och vist dito. Allâh (djalla wa ´alâ) sade:

ادْعُ إِلِى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ

Kalla med kloka och goda ord att följa din Herres väg, och lägg fram argumenten på ett måttfullt och försynt sätt.”1

Vishet åsyftar kunskap, nämligen Qur’ânen och Sunnah, och att du sköter saker korrekt. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

Aldrig finns vänligheten i något, utan att den förskönar det, och aldrig uteblir den från något, utan att den förfular det.”2

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

فَبِمَا رَحْمَةٍ مِّنَ اللّهِ لِنتَ لَهُمْ وَلَوْ كُنتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لاَنفَضُّواْ مِنْ حَوْلِكَ

I Sin barmhärtighet lät Allâh dig visa dem mildhet; om du hade varit sträng och hård och tillslutit ditt hjärta, skulle de helt säkert ha dragit sig ifrån dig.3

Kallarna är alltså skyldiga att lära sig och lära andra, handla milt och vara klara och tydliga i sina metoder samtidigt som de undviker våld, strävhet och fanatism till individer.

116:125

2Ahmad (6/112) och Muslim (2594).

33:159