Så fungerar din hedniska bank

Allâh (´azza wa djall) sade:

وَإِن كَانَ ذُو عُسْرَةٍ فَنَظِرَةٌ إِلَى مَيْسَرَةٍ وَأَن تَصَدَّقُواْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ

”Och om [den skuldsatte] är i ett trängt läge, ge honom då anstånd till dess han med lätthet kan betala. Men det är bättre för er att efterskänka [skulden] – om ni visste [vilken förtjänst som ligger i detta]!”1

Det är obligatoriskt för affärsmannen att ge den skuldsatte anstånd och inte besvära honom. Han skall ge honom anstånd och tid till dess att Allâh berikar honom så att han kan betala tillbaka lånet. Han skall inte pressa honom till ränta. Han skall ge honom anstånd till dess han med lätthet kan betala. Det är obligatoriskt. Det är inte tillåtet att gripa honom, besvära honom eller behandla honom orättvist om det är bekräftat att han verkligen har det svårt. Det är obligatoriskt att ha tålamod med honom.

Folk som tar ränta säger inte så. De kräver extra pengar för att de skall låta den skuldsatte vara. Om han har det svårt kräver de extra avgifter för att han skall betala av skulden efter någon månad eller något år. När tiden är inne lägger de bara till extra avgifter och extra tider så att avgifterna växer till sig. Det är deras syfte. Dock har Allâh avvisat dem och befallt dem att ge den skuldsatte anstånd utan att kräva ränta från honom. Under den hedniska tiden brukade de säga till den skuldsatte när tiden hade gått in:

”Antingen betalar du ränta eller också betalar du lånet.”

Om han inte har något när tiden har gått in lägger de bara på extra avgifter. Utifrån det vi hör är det så dagens banker fungerar ehuru de inte offentliggör det. Deras handling hör alltså till den hedniska tiden handlingar. Antingen betalar du ränta eller också betalar du skulden.

12:280