Så förkastade de Allâhs skrift

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

وَلَمَّا جَاءهُمْ رَسُولٌ مِّنْ عِندِ اللّهِ مُصَدِّقٌ لِّمَا مَعَهُمْ نَبَذَ فَرِيقٌ مِّنَ الَّذِينَ أُوتُواْ الْكِتَابَ كِتَابَ اللّهِ وَرَاء ظُهُورِهِمْ كَأَنَّهُمْ لاَ يَعْلَمُونَ

När nu ett sändebud från Allâh har kommit till dem med bekräftelse av det som är i deras hand, förkastar några av dem Allâhs skrift – den uppenbarelse som de förr fick del av – som om de inte visste.”1

Det vill säga Tora. När de hädade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och det som hade uppenbarats för honom, efter att Allâh hade ålagt dem i Tora att betro, bekräfta och följa honom samt beskrivit honom, förkastade och avfärdade de Tora.

Det är också möjligt att den aktuella skriften syftar på Qur’ânen. Det vill säga, att när detta sändebud från Allâh kom till dem med bekräftelse av deras Tora, förkastade de skriften som sändebudet kom med. Denna andra möjlighet verkar mer korrekt.

كَأَنَّهُمْ لاَ يَعْلَمُونَ

… som om de inte visste.”

De liknas vid dem som inte vet någonting, trots att de är övertygade om att Tora ålägger dem att betro denne profet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Men i och med att de inte efterlevde sin kunskap, utan rentav handlade ignorant då de förkastade Allâhs skrift, betraktas de som om de inte vet någonting.

12:101