Så bes begravningsbönen

Imâm Abû Dâwûd Sulaymân bin al-Ash´ath as-Sidjistânî (d. 275)

Masâ’il-ul-Imâm Ahmad, sid. 217-218

1022 – Jag hörde Ahmad bin Hanbal bli frågad om begravningsbönen ska inledas med inledningsbönen:

سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ وتَبَارَكَ اسْمُكَ وَتَعَالى جَدُّكَ وَلا إِله غَيْرُكَ

”Fri är Du, Allâh, från brister och lov och pris tillkommer Dig. Ditt namn är väldigt, Din rikedom är stor och det finns ingen sann gud utom Du.”

Han svarade:

“Jag har inte hört något om det.”

1023 – Han sade:

“Om imamen gjorde fler än fyra Takbîrât, avslutade Sufyân och al-A´mash bönen på egen hand. al-Hasan bin Sâlih stod kvar utan att göra Takbîr.”

1024 – Jag frågade Ahmad vad som läses i en begravningsbön:

“Efter första Takbîr läses al-Fâtihah?” Han svarade: “Ja.” Jag sade: “Vad läses efter andra?” Han svarade: “Hyllning till profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam).” Jag frågade: “Efter tredje ska det bes för den döde?” Han svarade: “Ja.” Då sade jag: “Efter fjärde gör jag Taslîm eller ber jag först för den döde och sedan Taslîm?” Han sade: “Be först och gör Taslîm därefter.”