Så att inte folk vänder sig till vilsna exorcister?

´Allâmah Rabî´ bin Hâdî al-Madkhalî

https://rabee.net/ar/articles.php?cat=11&id=256

Fråga: Vi befarar att lekmän vänder sig till magiker och lurendrejare [om inte vi exorciserar dem].

Svar: Låt dem göra det och inte återvända något mer. Vem har förpliktigat dig den uppgiften? Ska du förstöra själv, ditt liv och din religion för att de inte ska gå till magiker? För att du ska exorcisera istället? För att du ska utse dig själv till exorcist?

Fråga: Nej, men de kommer till mig.

Svar: Sluta upp med det, sluta upp med det. De kommer till dig därför att du har utsett dig själv till det. Sluta upp med det och låt Allâh ta hand om människorna:

قُلْ مَا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ مِنْ أَجْرٍ وَمَا أَنَا مِنَ الْمُتَكَلِّفِينَ

”SÄG: “Jag begär ingen lön av er för detta och jag är inte en av dem som ger sig ut för att vara vad de inte är.”1

Samma argument framförde Madînahs förste exorcist. Vi var klasskamrater och han var en mycket bra Salafî. Vid Allâh! Han påverkade många Sûfiyyah i Madînah. Därefter fick han besök av Satan. Innan han gick in i sakfrågan rådfrågade han mig, ty han var min vän och klasskamrat. Jag avrådde honom från exorcism varpå hans motargument var att han befarade att folk skulle gå till lurendrejare och magiker istället. Jag sade till honom att det inte var hans problem. Jag frågade honom: ”Kan du övermanna magiker och lurendrejare?” Han svarade: ”Nej.” Då sade jag: ”Gör då som kallarna till Allâh gör, liksom Shaykh ´Abdullâh al-Qar´âwî.” Han kom till vår provins när många människor var sängliggande på grund av djinner och sådant. Okunniga och utan Tawhîd kunde de bli påhoppade av djävlar i träd och på vägar. Han kom och spred Tawhîd, varken exorcism eller någonting annat. Alla fenomen upphörde. Så fort Tawhîd och kunskap fick fotfäste, försvann allting. Det är med Tawhîd som dessa saker försvinner. Till följd av okunnighet sprids magi, spådom, djävlar och annat. Plus att företeelsen medför ett samarbete mellan magiker, siare och djävlar. Således rådde jag honom att göra det reformatörer gör när de kallar till Tawhîd och bekämpar avguderi och myter. Det är så djävlar försvinner. Det finns inget behov av djävulska exorcister bland magiker och andra.

Hur som helst, vägrade han ta till sig. Efter ett tag fick han konkurrens; en exorcist i Riyâdh, en i Tabûk, en i Jeddah och så vidare. Det fick honom att skriva en artikel i tidningen som gjorde gällande att Satan saknar förmåga att besitta en människa. Hela tiden brukade han slå den besatte och skrika: ”Gå ut, Allâhs fiender!” Så fort han fick konkurrens ändrade han på historien och sade att Satan saknar förmåga att besitta en människa. Tricks och lurendrejeri med andra ord.

138:86