Rummen i paradiset

publicerad
25.11.2011

Författare: Imâm Muhammad bin Ahmad al-Qurtubî
Källa: al-Muntaqâ min at-Tadhkirah, sid. 292-294

Allâh (ta´âlâ) sade:

لَكِنِ الَّذِينَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ لَهُمْ غُرَفٌ مِّن فَوْقِهَا غُرَفٌ مَّبْنِيَّةٌ

”Men de som fruktar sin Herre skall [i paradiset] tilldelas de högsta boningarna…”1

إِلَّا مَنْ آمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا فَأُوْلَئِكَ لَهُمْ جَزَاء الضِّعْفِ بِمَا عَمِلُوا وَهُمْ فِي الْغُرُفَاتِ آمِنُونَ

”Ingen utom den som tror och lever rättskaffens. En dubbel belöning väntar dem för vad de gjorde [i livet], och de skall vara trygga i [paradisets] högsta boningar.”2

أُوْلَئِكَ يُجْزَوْنَ الْغُرْفَةَ بِمَا صَبَرُوا

”För sitt tålamod [i livets alla skiften] skall sådana [människor] belönas med de högsta boningarna [i paradiset]…”3

Muslim4 rapporterade via Sahl bin Sa´d att Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Paradisets folk kommer att titta upp mot rummens folk såsom de tittar upp mot stjärnorna när de går upp och ned på grund av skillnaden som är mellan dem.” De sade: ”Allâhs sändebud! Är det profeternas nivåer som ingen annan kan uppnå?” Han svarade: ”Jodå! Jag svär vid Honom i Vars hand min själ är! Det är män som trodde på Allâh och bekräftade sändebuden.”

at-Tirmidhî5 rapporterade via ´Alî (radhiya Allâhu ´anh) som berättade att Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”I paradiset finns det rum vilkas utsida syns från insidan och insidan från utsidan.” En beduin reste sig upp och sade: ”Vem tillhör de, Allâhs sändebud?” Han sade: ”Dem som talar fint, ger mat till andra, fastar ständigt och ber om nätterna när människorna sover.”

Dessa rums höghet och egenskaper varierar beroende på deras invånares handlingar. Vissa är högre upp än andra. Att de kommer att titta upp mot dem såsom man tittar upp mot stjärnorna betyder att de är långt borta och till synes små.

Profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade ”Det är män som trodde på Allâh och bekräftade sändebuden” utan att nämna någon handling eller något annat än tro och bekräftelse. Detta för att man skall veta att personen har en stark tro och bekräftelse utan att be om mirakel eller stamma sig fram. Hur annars förtjänar man dessa rum via tro och bekräftelse som för övrigt has av allmänheten? I så fall skulle alla monoteister få de högsta nivåerna och rummen. Det är omöjligt.

1 39:20

2 34:37

3 25:75

4 2831.

5 2527. God enligt al-Albânî i ”Sahîh Sunan at-Tirmidhî” (2/190).