Resenären som hör böneutropet måste gå till moskén

Fråga: En resenär befinner sig i en stad. Trots att han hör böneutropet kortar och slår han ihop bönerna utan att be med samlingen. Syndar han?

Svar: Den som hör böneutropet måste gå till moskén oavsett om han är resande eller boende. Resenären som vistas i en stad i två eller tre dagar, en eller två timmar, och hör böneutropet, måste be med samlingen. Han syndar om han inte gör det.

Somliga lekmän tror att resenären är inte skyldig att be med samlingen. Det antagandet är inte byggt på någon grund. Allâh (ta´âlâ) sade till Sitt sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

وَإِذَا كُنتَ فِيهِمْ فَأَقَمْتَ لَهُمُ الصَّلاَةَ فَلْتَقُمْ طَآئِفَةٌ مِّنْهُم مَّعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذَا سَجَدُواْ فَلْيَكُونُواْ مِن وَرَآئِكُمْ وَلْتَأْتِ طَآئِفَةٌ أُخْرَى لَمْ يُصَلُّواْ فَلْيُصَلُّواْ مَعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ حِذْرَهُمْ وَأَسْلِحَتَهُمْ وَدَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ لَوْ تَغْفُلُونَ عَنْ أَسْلِحَتِكُمْ وَأَمْتِعَتِكُمْ فَيَمِيلُونَ عَلَيْكُم مَّيْلَةً وَاحِدَةً

”När du befinner dig hos de troende och leder dem i bön, låt då en grupp stå upp tillsammans med dig och låt dem behålla sina vapen. När de har avslutat bönen, låt dem ge er betäckning och låt en annan grupp, som ännu inte har förrättat sin bön, stiga fram och be med dig. Men de bör vara på sin vakt och ha vapnen i beredskap, eftersom förnekarna av tron skulle önska att ni lade ifrån er era vapen och er utrustning för att då rikta ett [förödande] slag mot er.”1

Han ålade krigarna att be samlingsbönen fastän de var på resande fot.

14:102