Rening med Zamzam

Fråga: Om vallfärdaren har endast med sig Zamzam och det är dags att be, skall han då två sig med det vattnet eller skall han göra Tayammum med tanke på att Zamzam är ett välsignat vatten som bara skall drickas?

Svar: Zamzam är som sagt ett välsignat vatten. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Zamzams vatten är för det som det dricks för.”

Till dess välsignelse hör dock också att det renas med det inför bönen. Det är tillåtet att två sig med det vattnet. Det är inga problem. Ty det är vatten och hamnar under Allâhs (ta´âlâ) ord:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلاةِ فاغْسِلُواْ وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُواْ بِرُؤُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَينِ وَإِن كُنتُمْ جُنُبًا فَاطَّهَّرُواْ وَإِن كُنتُم مَّرْضَى أَوْ عَلَى سَفَرٍ أَوْ جَاء أَحَدٌ مَّنكُم مِّنَ الْغَائِطِ أَوْ لاَمَسْتُمُ النِّسَاء فَلَمْ تَجِدُواْ مَاء فَتَيَمَّمُواْ صَعِيدًا طَيِّبًا فَامْسَحُواْ بِوُجُوهِكُمْ وَأَيْدِيكُم مِّنْهُ

”Troende! När ni går till bön, två då ansikte och händer samt armarna upp till armbågarna och stryk med [de våta] händerna över huvudet och [två] fötterna upp till fotknölarna. Och om ni befinner er i ett tillstånd av stor rituell orenhet, skall ni rena er [genom att skölja hela kroppen]. Den som är sjuk eller befinner sig på resa eller som just har förrättat sina behov eller haft beröring med kvinnor och inte kan finna vatten, skall ta ren jord och stryka över ansikte och händer.”1

I så fall är det obligatoriskt för honom att rena sig med Zamzam. Så länge det vattnet finns får han inte göra Tayammum.

15:6