Ramadhân lider mot sitt slut

Imâm Siddîq Hasan Khân al-Qanûdjî (d. 1307)

al-Maw´idhah al-Hasanah, sid. 107-108

Människor! Förbered er på ett avsked; ni har drabbats av orolighet. Behandla era sjukdomar; ni har möjlighet att göra det. Denna er månad är den bästa månaden. Den öppnar stängda hjärtan, räddar från synders fällor och består av en natt då allting bestäms. Allâh prioriterar den framför tusen månader och säger:

سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ

”Den är en fred till dess dagen gryr!”1

Ingen åkallar under den utan att han bönhörs, ingen ångrar sig under den utan att han förlåts och befordras. Var är blicken som blickar med lärdom? Var är funderingen som funderar med sann begrundan? Var är tanken om nattens och dagens passage? Har ni glömt vad som sägs av Honom som känner det uppenbara och det dolda:

إِنَّمَا هَذِهِ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا مَتَاعٌ وَإِنَّ الْآخِرَةَ هِيَ دَارُ الْقَرَارِ

”Livet i denna värld är flyktig glädje, men evigheten är bestående.”2?

Du som luras av långsiktiga planer! Du som försummar din kommande dödstid! Nu är det dags för allvar, flit och arbete inför Domedagen. Nu råder dagar som du kanske aldrig får uppleva igen. Nu råder en månad som du kanske aldrig får erfara igen. Må Allâh benåda människan som vaknar från sin lusts sömn och väljer ett berömvärt liv innan det är för sent och inga ursäkter accepteras; innan era framtidsplaner hör till det gångna, innan era livskonstruktioner hör till det svaga, innan era nya kroppar hör till det förtvinade och ruttna och innan era rykten hör till det bortglömda och svunna! Vid Allâh, era ignoranter, det är dithän ni är på väg! Snart är ni begravda. Snart ska ni alla skynda ut ur gravarna för att möta er Herre, stå framför Honom och utfrågas:

أَفَسِحْرٌ هَذَا أَمْ أَنتُمْ لَا تُبْصِرُونَ

”Är den en synvilla? Eller är er syn i olag?”3

فَوَرَبِّ السَّمَاء وَالْأَرْضِ إِنَّهُ لَحَقٌّ مِّثْلَ مَا أَنَّكُمْ تَنطِقُونَ

”Ja, vid himlarnas och jordens Herre! – allt detta är sanning, som att ni har förmågan att tala!”4

197:5

240:39

352:15

451:23