Ramadhân går snabbt

Imâm Siddîq Hasan Khân al-Qanûdjî (d. 1307)

al-Maw´idhah al-Hasanah, sid. 106-107

Ni ser hur dagar och nätter avlöser varandra. Ni ser vad deras passage gör med liven. Ni ser vilka skräckinjagande lärdomar de bär på. Ni inser hur snabbt dagarna går och varthän de tar er. Ta tillfället i akt innan det blir för sent.

Är ni inte på resa? Gör i ordning er matsäck innan resan bär av så att ni slipper stå där tomhänta. Är ni inte övertygade om att ni ska lämna den rymliga världen och läggas i trånga gravar? Förbered er på nästa liv. Beslutsam är han som inte slarvar med förberedelser. Just nu upplever ni en givande månad om ni tillbringar den väl. Förlorare och avskärmad är han som lämnar månaden utan förlåtna synder. Den första delen är över, den mittersta står på tur och den sista är bäst. Se till att göra goda handlingar innan det är för sent.

Är det inte dags att de försumliga tar åt sig skräckinjagande tal? Är det inte dags att tänkarna påminner sig om dödens kamp? Är det inte dags att de odugliga börjar handla för paradiset? Är det inte dags att de lata tar vara på dessa nätter och dagar? Dessa nätter och dagar består av visdomar och ljus. Under dessa dagar och nätter stryks fel och synder. Under dessa nätter och dagar friges folk från Elden.

Så underbart det är att åkalla Allâh på småtimmarna. Så snabbt böner bönhörs i samband med att fastan bryts. Så fint det är att vara uppe och be, fasta, ödmjuka sig och be om förlåtelse. Ta därför vara på er Herres gåvor i denna underbara månad.