Rädslebönen skall bes i tid

Fråga: Min kamrat på riksgränsen hamnade i eldstrid med fienden. Under stridens gång bad de rädslebönen varpå en man sade till dem att de kan skjuta upp alla böner och be dem någon dag senare. Stämmer det?

Svar: Är han okunnig eller bedrar han dem? Det får de inte alls göra. Be rädslebönen som den har föreskrivits av Allâh (subhânahu wa ta´âlâ):

وَإِذَا كُنتَ فِيهِمْ فَأَقَمْتَ لَهُمُ الصَّلاَةَ فَلْتَقُمْ طَآئِفَةٌ مِّنْهُم مَّعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذَا سَجَدُواْ فَلْيَكُونُواْ مِن وَرَآئِكُمْ وَلْتَأْتِ طَآئِفَةٌ أُخْرَى لَمْ يُصَلُّواْ فَلْيُصَلُّواْ مَعَكَ

När du befinner dig hos de troende och leder dem i bön, låt då en grupp stå upp tillsammans med dig och låt dem behålla sina vapen. När de har avslutat bönen, låt dem ge er betäckning och låt en annan grupp, som ännu inte har förrättat sin bön, stiga fram och be med dig.”1

Så bes rädslebönen. Den nämns i Qur’ânen. Sen kommer den här och säger att ni kan be efteråt. Det är inte tillåtet. Be bönen i tid så gott ni kan.

Du måste anmäla den här personen så att han inte ger okunniga utslag till folk.

14:102