Råd till internetsurfare

Fråga: Kan ni ge ett gyllene råd till religiösa ungdomar som surfar på internet?

Svar: Det är allmänt känt att internet består av såväl gott som ont. Den som letar efter det goda kommer att finna det. Internet består av föreskrivna kunskaper, språkliga kunskaper, yrkeskunskaper och annat. Det består även av ren ondska. Jag har hört att det kan vara farligare än TV.

När det kommer till internet eller TV, så råder jag mina bröder att frukta Allâh och veta att de inte har skapats för det ändamålet. De har endast skapats för att dyrka Allâh (´azza wa djall). Om de sänker sig själva till djurens nivå och ser enbart efter att få uppfylla sina önskningar och släcka sina lustar så kommer de att förlora i de båda liven.

Mina muslimska bröder är skyldiga att skydda sin religion och sin tid. De får inte kasta bort sina dyrbara liv. Jag svär vid Allâh att en enda minut är mer värd än tusen silvermynt. Om personen på dödsbädden hade fått chansen att ge upp allt här i livet för ännu en minut här på jorden skulle han gått med på det. Således sade Allâh (´azza wa djall):

حَتَّى إِذَا جَاء أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قَالَ رَبِّ ارْجِعُونِ لَعَلِّي أَعْمَلُ صَالِحًا فِيمَا تَرَكْتُ كَلَّا إِنَّهَا كَلِمَةٌ هُوَ قَائِلُهَا وَمِن وَرَائِهِم بَرْزَخٌ إِلَى يَوْمِ يُبْعَثُونَ

”… till dess att han känner dödens närhet. Då säger han: ”Herre! Låt mig få återvända, ja, låt mig få återvända [till livet], så att jag får göra rätt, där jag [förut] försummade det!” Ack nej! Vad han säger är ord [utan mening]. Bakom dem [som lämnar denna värld] reser sig ett oöverstigligt hinder fram till den dag då de kallas till nytt liv.”1

Jag ber Allâh att Han skänker oss alla ett fint slut. Således står det i hadîthen:

”Ingen dör utan att han är ångerfull. Om han gjorde rätt ångrar sig för att inte ha gjort mer och om han gjorde fel ångrar han sig för att inte ha gjort bra ifrån sig.”

Käre broder! Ta vara på ditt liv. Jag svär vid Allâh att det är mer värt än guld och silver. Hur kan man kasta bort ett liv som är grunden till ens lycka och olycka om man inte ens kastar bort en krona?

123:99-100