Råd inför studieresan

Fråga: Vi är studenter som skall iväg på en studieresa och vill ha råd från er. Vad tycker ni om liknande resor?

Svar: Muslimen är skyldig att söka kunskap. Om det krävs att han reser för att uppnå den, så får han resa. Det är för Allâhs sak. Mûsâ (´alayhis-salâm) reste för att söka kunskap, vilket Allâh nämnde i Qur’ânen i samband med berättelsen om Khadhir. Islams imamer var kända för att resa för kunskapens skull. Allâh (djalla wa ´alâ) sade:

وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنفِرُواْ كَآفَّةً فَلَوْلاَ نَفَرَ مِن كُلِّ فِرْقَةٍ مِّنْهُمْ طَآئِفَةٌ لِّيَتَفَقَّهُواْ فِي الدِّينِ وَلِيُنذِرُواْ قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُواْ إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ

”Men alla troende bör inte gå ut i strid. Om några i varje grupp blir kvar kan de fördjupa sina kunskaper i religionen för att sedan [förmana och] varna de sina vid deras återkomst, [varna dem] att vara på sin vakt.”1

Det vill säga resa från sina hemstäder till andra städer för att söka kunskap och fördjupa sina kunskaper i religionen. Det är alltså korrekt.

Poängen ligger i regleringen. I vissa resor finns det folk som tror att de kan. På eget initiativ lär de studenterna grundlösa saker och ting. En annan sak är vissa utnyttjar resorna till politiska motiv. De lär studenterna göra uppror mot makthavarna, Takfîr på muslimerna och liknande. Det är också allvarligt.

Beträffande reglerade resor som verkligen är avsedda för kunskapen och innehåller kontakt med de lärda och närvaro vid deras lektioner, så är de bra. Vi hoppas att studieresorna i det här landet är på det viset, att reseledarna ordnar dem i enlighet med Sharî´ah och att de inte tillåter faktorer som förstör deras mål eller obehöriga människor ha tillträde.

19:122