Räcker en otrogen handling för att dess utövare skall vara otrogen?

publicerad
10.12.2009

Talare: ´Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân
Källa: Kassettbandet ”Ahkâm Qitâl Ahl-il-Baghy”

Fråga: Kan man direkt döma en person för avfall och otro om han utför en otrogen handling? Eller måste det finnas regler och principer? Vem är det som har rätt att förklara en person för att vara otrogen och avfälling?

Svar: Bröder, dessa frågor kräver kunskap och förståelse. Faktorer som upphäver ens Islâm är nedskrivna och förklarade. Det är inte tillåtet att förklara varenda en som gör fel och motstrider dig för att vara otrogen. Detta är endast tillåtet för de lärda.

Dessutom är det obligatoriskt att man förhör personen i fråga. Kanske är han okunnig. Kanske är han påtvingad. Kanske har han missförstått något. Detta är något de lärda vet till skillnad från dem som håller på och lär sig och nya och ivriga studenter. De känner inte till dessa frågor. De vet inte vad som nollställer Islâm. De vet inte när man förklarar en person vara otrogen. Bara för att en person utför något som nollställer ens Islâm, betyder det inte att man förklarar honom vara otrogen direkt. Kanske är han okunnig. Kanske är han påtvingad. Kanske har han missförstått något. Kanske är han en blindföljare. Dessa ursäkter måste alltså försvinna och det kan dock endast de lärda göra.