Rabî´ al-Madkhalî om skillnaden mellan profet och sändebud

Det nämns olika skillnader mellan ett sändebud och en profet. En av dem är de lärdas kända åtskillnad:

”Ett sändebud är en person som tar emot uppenbarelser och påbjuds att förkunna dem, medan en profet är en person som tar emot uppenbarelser och inte påbjuds att förkunna dem.”

Den definitionen är dock inte korrekt. I helhet förkunnar profeterna, men de är inte ålagda att kalla de otrogna. De förkunnar alltså endast till ett folk som redan har en särskild föreskrift. Exempel på det är israeliterna. Det fanns många profeter (sallâ Allâhu ´alayhim wa sallam) bland dem. De sändes dock inte till någon annan än israeliterna. Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

إِنَّا أَنزَلْنَا التَّوْرَاةَ فِيهَا هُدًى وَنُورٌ يَحْكُمُ بِهَا النَّبِيُّونَ الَّذِينَ أَسْلَمُواْ لِلَّذِينَ هَادُواْ وَالرَّبَّانِيُّونَ وَالأَحْبَارُ بِمَا اسْتُحْفِظُواْ مِن كِتَابِ اللّهِ وَكَانُواْ عَلَيْهِ شُهَدَاء

”Vi har uppenbarat Tora med vägledning och ljus. Profeterna, som var underkastade, dömde på dess grundval mellan dem som bekände den judiska tron och [så gjorde] deras skriftlärda och rabbiner, eftersom de hade anförtrotts att vaka över det som Allâh hade uppenbarat och vittnade [om dess sanning].”1

Detta är en kuriosa från Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyahs bok ”an-Nubuwwât”. Han går in djupt in i ämnet, men detta är sammanfattningen i kort. Han sade:

”En profet är en person som får uppenbarelse från Allâh och förkunnar det som Allâh har uppenbarat för honom. När han då sänds till ett folk som opponerar sig Allâhs befallning för att förkunna den som ett budskap från Allâh blir han ett sändebud. Om han endast handlar utmed en tidigare föreskrift utan att sändas till någon för att förkunna ett budskap från Allâh är han en profet och inget sändebud.”

Under hans långa tal argumenterade han för skillnaden mellan dem båda med Allâhs (tabârak wa ta´âlâ) ord:

وَمَا أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ مِن رَّسُولٍ وَلَا نَبِيٍّ إِلَّا إِذَا تَمَنَّى أَلْقَى الشَّيْطَانُ فِي أُمْنِيَّتِهِ

”Vi har aldrig sänt ett sändebud eller en profet före dig utan att Djävulen försökt att misstänkliggöra hans avsikter.”2

Han sade:

مِن رَّسُولٍ وَلَا نَبِيٍّ

”… ett sändebud eller en profet …”

Han skilde alltså mellan ett sändebud och en profet. Han (rahimahullâh) bevisade skillnaden med denna vers. Han har ett bra tal när han analyser den här frågan. Hänvisa till den.

15:44

222:52