Rabî´ al-Madkhalî och buddhisten i Indien

´Allâmah Rabî´ bin Hâdî al-Madkhalî

al-Idjâbât al-Djaliyyah ´an-il-Qadâyâ al-Manhadjiyyah, sid. 29-32

Fråga: Vissa menar att dagens människor har svag tro på Allâhs herravälde varför man ska fokusera sig på att kalla folket till den aspekten. Det betyder inte att man inte ska kalla dem till dyrkan av Allâh allena utan att man därtill också kallar dem till tron på Allâhs herravälde eftersom tron på Hans herravälde är grunden till dyrkan av Honom. Stämmer det?

Svar: Tror inte dagens samhälle på att Allâh är Skaparen och Försörjaren som upplivar och avlivar och att Han har skapat himlen och jorden? Om du frågar en person vem som har skapat himlarna och han säger att han inte vet, lär du honom. Om han säger att Allâh är Skaparen och Försörjaren behöver du inte tala om Allâhs herravälde. Om han säger att han inte vet lär du honom. En sådan person är otrogen och inte muslim.

En gång frågade jag en amerikan vem som har skapat honom. Han sade att hans föräldrar har skapat honom. Så sade han. Vissa människor är så pass okunniga. Kanske är hans föräldrar kommunister. Kanske förtalar de Allâh. Till och med hinduer bekräftar Allâhs herravälde. En gång gick vi ut i Varanasis utkanter för att ta frisk luft. Med oss hade vi en indisk muslim som kunde tala arabiska väl. Vi kom till Buddhas grav och den indiske muslimen frågade mig om jag ville se den. Det ville jag. Vi kom in i en mycket stor trädgård med en stor kupol1. En lång väg gick dit. Folk gick barfota tills de kom till graven. Han bad mig ta av mig skorna och gå barfota till graven, men jag svor vid Allâh att jag inte skulle ta av mig skorna och att jag i så fall föredrog att sätta mig på plats. Vi satte oss i trädgården. Ungdomar tittade på oss. Jag fick syn på en ung buddhist som verkade smart och bad om att få ställa honom några frågor. Jag sa till min vän att jag skulle ställa frågorna och att han skulle översätta dem till honom. Han gick med på det. Jag frågade vem som hade skapat honom. Han sade Allâh. Jag frågade vem som hade skapat himlarna och jorden. Han svarade Allâh. Vad jag än frågade svarade han Allâh. Jag svär vid Allâh. Han var buddhist men trodde ändå på Allâhs herravälde. Dels vet de det naturligt, dels är det utspritt bland dem. Då undrade jag varför han inte dyrkar Allâh. Han sade att han visst dyrkar Allâh. Då jag sade att han dyrkar Buddha, sade han att Buddha tar honom till Allâh. Med andra ord:

مَا نَعْبُدُهُمْ إِلَّا لِيُقَرِّبُونَا إِلَى اللَّهِ زُلْفَى

Vi dyrkar dem just för att de skall föra oss närmare Allâh.”2

Han sade samma sak som avgudadyrkarna. Precis som de gamla avgudadyrkarna håller de med att Allâh är Herren. Allâh (ta´âlâ) sade om dem:

وَلَئِن سَأَلْتَهُم مَّنْ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ قُلِ الْحَمْدُ لِلَّهِ بَلْ أَكْثَرُهُمْ لَا يَعْلَمُونَ

”Och om du frågar dem: ”Vem har skapat himlarna och jorden?” – svarar de helt säkert: ”Allâh.” Säg: ”Allâh ske lov och pris!” Nej, de flesta av dem är okunniga.”3

Så fort man börjar tala om dyrkan av Allâh allena händer detta:

إِنَّهُمْ كَانُوا إِذَا قِيلَ لَهُمْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ يَسْتَكْبِرُونَ وَيَقُولُونَ أَئِنَّا لَتَارِكُوا آلِهَتِنَا لِشَاعِرٍ مَّجْنُونٍ بَلْ جَاء بِالْحَقِّ وَصَدَّقَ الْمُرْسَلِينَ

”Varje gång de fick höra orden ”det finns ingen sann gud utom Allâh”, kände de hur högmodet steg dem åt huvudet och sade: ”Skall vi överge våra gudar för en galen poets skull?” Nej, han har kommit till dem med sanningen och med bekräftelse av budbärarna.”4

أَجَعَلَ الْآلِهَةَ إِلَهًا وَاحِدًا إِنَّ هَذَا لَشَيْءٌ عُجَابٌ

”Han gör ju alla gudar till en gud? Det är högst märkligt!”5

När du frågar dem vem som har skapat det ena och det andra, svarar de Allâh. Därför sade Allâh (tabârak wa ta´âlâ):

وَمَا يُؤْمِنُ أَكْثَرُهُمْ بِاللّهِ إِلاَّ وَهُم مُّشْرِكُونَ

”Och de flesta av dem tror inte på Allâh utan att de är avgudadyrkare.”6

239:3

331:25

437:35-37

538:5

612:106