Qutb hånade Mûsâ

Tio exempel på hur Sayyid Qutb klandrade och trakasserade Allâhs profet Mûsâ (´alayhis-salâtu was-salâm):

1 – ”Låt oss ta Mûsâ som ett exempel. Han var ett exempel på en impulsiv och lättirriterad ledare.”

2 – ”Här framgår nationalism och impulsivitet.”

3 – ”Snabbt försvinner irritationen så att han också framstår som en lättirriterad person.”

4 –

فَأَصْبَحَ فِي الْمَدِينَةِ خَائِفًا يَتَرَقَّبُ

”Följande morgon fann honom [vandrande] i staden, orolig och på sin vakt.”1

”Det är typiskt den skräckslagne och paranoide.”

5 – ”Fanatism och impulsivitet fick honom att glömma bort bönen om förlåtelse, ångern, rädslan och paranoian.”

6 – ”Låt oss lämna honom här och träffa honom tio år senare i en annan fas av hans liv. Kanske har har lugnat ned sig och blivit en lugn och öm man. Aldrig i livet! När han blev kallad från bergets högra sida och beordrad att kasta sin käpp som blev till en krälande orm, hann han knappt se den innan han sprang därifrån utan att ens vända sig om. Det var fortfarande samma nervösa yngling. Visserligen hade även en annan vuxen man blivit rädd, men han hade åtminstone avlägsnat sig en bit och stannat upp för att fundera. Det är oerhört märkligt.”

Jag ber Allâh om skydd mot dåligt uppförande med de lärda, än mindre med profeterna (´alayhimus-salâtu was-salâm).

7 – ”Låt oss lämna honom här än en gång för att se vad tiden gör med hans nerver… Därefter händer det som inga mänskliga nerver kan tolerera, än mindre Mûsâs nerver.”

Jag ber Allâh om skydd om och om igen. Titta bara hur han framställer denna ädla profet i form av den nervsjukaste människan.

8 – ”Den nervöse blev återigen förhastad och impulsiv.”

9 – ”Här har vi honom efter att ha återvänt till sitt folk och sett hur de dyrkar en kalv. I händerna har han Tora som Allâh har uppenbarat för honom. Han är varken lugn eller behärskad, utan:

وَأَلْقَى الألْوَاحَ وَأَخَذَ بِرَأْسِ أَخِيهِ يَجُرُّهُ إِلَيْهِ

”… han kastade [Lagens] tavlor på marken och grep om sin broders huvud och drog honom till sig.”2

Impulsivt tog han tag i sin broders huvud och skägg och lyssnade inte på vad han hade att säga.”

10 – Han sade när han kommenterade Allâhs (ta´âlâ) ord om Mûsâ:

قَالَ فَاذْهَبْ فَإِنَّ لَكَ فِي الْحَيَاةِ أَن تَقُولَ لَا مِسَاسَ وَإِنَّ لَكَ مَوْعِدًا لَّنْ تُخْلَفَهُ وَانظُرْ إِلَى إِلَهِكَ الَّذِي ظَلْتَ عَلَيْهِ عَاكِفًا لَّنُحَرِّقَنَّهُ ثُمَّ لَنَنسِفَنَّهُ فِي الْيَمِّ نَسْفًا

”Han sade: ”Bort härifrån! Ditt [straff] i livet skall vara att [alltid] säga: ‘rör mig inte!’ Och du skall [en Dag] kallas till ett möte, från vilket du inte kan utebli. Se nu på din gud, som du inte vill upphöra att dyrka – jag svär att bilden skall smältas ned i eld och att [det som återstår] skall kastas i havet.”3

”Det är ett klart raseri och spända rörelser.”4

På detta usla och nedriga sätt biograferar han Allâhs starke, trovärdige, tålmodige och väldige profet Mûsâ (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Anser Shaykh Bakr att detta är ädelt och nobelt? Om en i mängden hade blivit beskriven bara på ett av de dåliga och idiotiska sätten så skulle han tagit illa upp. Skulle du, Shaykh, acceptera att bli biograferad på det sättet eller åtminstone delvis? Aldrig. Dessa dumheter skrev Sayyid Qutb i ”at-Taswîr al-Fannî” när han var islamist. Hans anhängare anser att boken hör till hans ypperliga mästerverk. Dock består boken av makalösa katastrofer och olyckor. Den har tryckts i upprepande bilagor alltsedan Sayyid Qutb levde fram till skrivande stund.

128:18

27:150

320:97

4Se ”at-Taswîr al-Fannî”, sid. 200-203.