Qur’ânen är medicin till hjärtat och kroppen

Fråga: Allâh säger:

قُلْ هُوَ لِلَّذِينَ آمَنُوا هُدًى وَشِفَاء

”Säg: ”Denna [Skrift] ger alla som vill tro vägledning och bot.”1

Är Qur’ânen en bot till både den troende och otrogne?

Svar: Den ädla Qur’ânen är en bot mot tvångstankar, psykiska sjukdomar, bekymmer, sorg, lustar och tvivel. Den är som sagt en läkedom mot det som finns i hjärtat. Allâh (djalla wa ´alâ) sade:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءتْكُم مَّوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَشِفَاء لِّمَا فِي الصُّدُورِ

”Människor! Ni har nu fått ta emot förmaningar och varningar från er Herre och en läkedom mot det [onda] som bor i människors bröst.”2

Allâh (ta´âlâ) sade:

وَيَشْفِ صُدُورَ قَوْمٍ مُّؤْمِنِينَ

”Och Han skall läka [såren i] de troendes bröst.”3

Det vill säga deras hjärtan som drabbas av oro, sorg och tvångstankar.

Qur’ânen är också en läkemedel mot fysiska sjukdomar. Om man läser Qur’ânen och exorcism ur Qur’ânen och föreskrivna böner över den sjuke, blir han frisk med Allâhs tillstånd.

Qur’ânen botar alltså både hjärtat och kroppen. Precis som Allâh (ta´âlâ) sade är Qur’ânen en läkemedel.

Angående den otrogne, gagnas han inte av Qur’ânen. Han blir inte frisk. Han kan inte dra nytta av Qur’ânen eftersom han inte tror på den och för att Allâh berövar honom det på grund av hans otro.

Det stämmer att den otrogne kan bli frisk via exorcism, vilket nämns i berättelsen om följeslagaren som läste al-Fâtihah över en stamhövding som hade blivit stucken av en skorpion. Han blev frisk. Detta var för att visa följeslagarnas förträfflighet och dygder och Qur’ânens dygd. Detta är en engångsföreteelse. Över lag drar den otrogne inte nytta av Qur’ânen. Denna hedning gagnades tack vare följeslagarna. Detta skedde för att visa deras förträfflighet och dygd och Qur’ânens dygd.

1 41:44

2 10:57

3 9:14