Profetens bön om förlåtelse är inget villkor för förlåtelse

Publicerad: 2012-11-04
Författare: ´Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân
Källa: al-Bayân li Akhtâ’ Ba´dh-il-Kuttâb, sid. 295

 

Muhammad ´Abduh Yamânî sade:

”Allâhs sändebud! Det påminner mig om Allâhs (ta´âlâ) ord:

وَلَوْ أَنَّهُمْ إِذ ظَّلَمُواْ أَنفُسَهُمْ جَآؤُوكَ فَاسْتَغْفَرُواْ اللّهَ وَاسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُواْ اللّهَ تَوَّابًا رَّحِيمًا

”Men om de kom till dig efter att de hade gjort sig själva orätt med sin synd för att be om Allâhs förlåtelse, och om sändebudet bad om förlåtelse för dem skulle de finna att Allâh i Sin barmhärtighet tar emot den ångerfulles ånger.”1

Hur väldigt är inte detta? Hur hög position är inte detta? Deras bön om förlåtelse är värdelös så länge de först inte kommer till dig så att du kan be om förlåtelse för dem efter att de själva har bett om förlåtelse. Först då finner de att Allâh i Sin barmhärtighet tar emot den ångerfulles ånger.”

Det finns inget i den ädla versen som säger att deras bön om förlåtelse hade varit värdelös om de inte hade bett sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) be för dem. Det finns inget i den som säger att de först då hade sett att Allâh tar emot den ångerfulles ånger. Versen råder dem att be om förlåtelse och att gå till sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) för att be honom att be om förlåtelse för dem så att de får en bättre chans att bli förlåtna och benådade. Annars räcker det att uppriktigt och ärligt be Allâh om förlåtelse för att bli förlåten av Allâh, även om inte sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) skulle be om förlåtelse för en. Detta bevisas av andra verser och hadîther.

För det andra gicks det till sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) för att be om hans bön om förlåtelse under hans livstid. Efter hans (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) död är det inte tillåtet att gå till hans grav för att be honom om bön om förlåtelse. Detta gjordes inte av Allâhs sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare. När det rådde torka bad de hans farbror al-´Abbâs, eller någon annan from person, be Allâh om regn. Så gjorde exempelvis ´Umar och Mu´âwiyah (radhiya Allâhu ´anhumâ). De gick inte till profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) grav för att be honom om bön och bön om förlåtelse. Det gjorde de däremot när han levde.

1 4:64