Pensionerad epileptiker kan inte fasta

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

Madjmû´-ul-Fatâwâ (19/131-132)

Fråga: Jag är en epileptiker som inte fastar Ramadhân eftersom jag behöver medicineras tre gånger om dagen. Jag försökte fasta två dagar, men det gick inget vidare. Därtill är jag pensionerad och min pension är bara 38 dinarer i månaden. Jag är gift och har ingen annan inkomst än min pension. Hur lyder domen om jag inte klarar av att föda denna månad?

Svar: Om din sjukdom är botlig måste du vänta på att tillfriskna för att sedan ta igen de dagar som du missar. Allâh (ta´âlâ) sade:

فَمَن كَانَ مِنكُم مَّرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ

”Men den av er som är sjuk eller på resa får ta igen motsvarande antal dagar.”1

Men om sjukdomen är kronisk och obotlig, måste du föda en fattig person för varje dag som du inte fastar. Du får lov att bjuda dem på lunch eller kvällsmat och därmed rena ditt samvete. Jag tror inte att någon inte klarar av det. Om du inte klarar av att föda dem allihopa i en och samma månad, får du dela upp månaderna och göra så gott du kan.

12:184