Orsakerna bakom klyftan mellan barnen och föräldrarna

Publicerad: 2011-05-28
Talare: ´Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân
Källa: Föreläsning ”Liqâ’ Maftûh fïz-Zulfî”
Datum: 1428-10-28/2007-11-08

 

Fråga: Idag finns det en klyfta mellan vissa barn och deras föräldrar. Vad beror det på och hur skall man behandla det?

Svar: Det finns många orsaker. En av dem är dålig uppfostran. Fadern har försummat dem så att de har blivit olydiga och upproriska mot honom. Om han hade kontrollerat dem och uppfostrat dem och vant dem sen barnsben, skulle de inte ha flytt från honom.

En annan orsak är dåligt umgänge. Om barnen umgås med andra barn som saknar fina karaktärer, påverkas de av dem. Umgänget påverkar och i synnerhet de små vilkas förstånd är omogna. Såsom föräldrarna uppfostrar sina barn med förträffliga drag, skall de även hindra dem från att umgås med dåliga umgängen som förstör dem.

En tredje orsak är TV:n som de ser på i hemmen och all den ondska av nakenhet och olämpliga handlingar som den består av. Det orsakar också att barnen vänder föräldrarna ryggen. De vill härma dem som de ser på och inte vara lydiga mot föräldrarna. Föräldrarna måste uppmärksamma dessa faktorer med sina barn.

En fjärde orsak är att fäderna slarvar med att ta med barnen till bönerna. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Befall barnen att förrätta bönen när de är sju år och slå dem på grund av den när de är tio.”

Allâh (´azza wa djall) sade:

وَأْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلَاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَا

”Uppmana ditt folk att förrätta bönen och förrätta den du [Muhammad] utan att förtröttas.”1

Det är obligatoriskt att uppmärksamma dessa faktorer med barnen. Man skall inte ta lätt på sakerna i början för att sedan bli bestämd. Det går inte. Om man är bestämd från första början och vänjer dem redan då, blir det enkelt att uppfostra dem. Föräldrarna måste uppmärksamma detta. Fadern är en herde och han är ansvarig för sin flock. Detsamma gäller modern. Även hon är ansvarig för sin flock.

1 20:132