Ordet är från Allâh och Qur’ânen är Allâhs tal

483 – Maymûn bin al-Asbagh. Han framförde flera saker från vår imam däribland:

”Jag hörde al-Mu´tasim säga till Ahmad under prövningen: ”Jag har fått reda på att du säger att Qur’ânen är Allâhs oskapade tal.” Ahmad sade: ”Må Allâh korrigera de troendes ledare! Rykten stiger och sjunker.” De troendes ledare sade till honom: ”Vad säger du då?” Han sade: ”Jag säger att den är oskapad, oavsett dess tillstånd.” Han sade: ”Var fick du det ifrån?” Ahmad sade: ”´Abdur-Razzâq berättade för mig, från Ma´mar, från az-Zuhrî, från Anas som berättade att Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Allâhs tal som Han särskilde Mûsâ med innehöll 100.313 ord.”

Talet var från Allâh och gehöret var från Mûsâ. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَلَوْ شِئْنَا لَآتَيْنَا كُلَّ نَفْسٍ هُدَاهَا وَلَكِنْ حَقَّ الْقَوْلُ مِنِّي لَأَمْلَأَنَّ جَهَنَّمَ مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِينَ

”Om Vi hade velat, kunde Vi ha väglett varje människa, men Mitt ord bekräftas: ”Jag skall sannerligen fylla helvetet med djinner och människor, alla tillsammantagna!”1

Om ordet är från Allâh så är Qur’ânen Allâhs tal.”

132:13