Ondskans källa och dess behandlingsmetod

Den som ägnar en tanke åt Qur’ânen och Sunnah inser att båda lägger större vikt vid Satan, hans list och hans krigföring än vad de gör med jaget. Det onda jaget nämns i:

وَمَا أُبَرِّئُ نَفْسِي إِنَّ النَّفْسَ لأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ

”Jag påstår inte att jag är utan skuld – människans jag driver henne mot det onda.”1

Det klandrande jaget nämns i:

وَلَا أُقْسِمُ بِالنَّفْسِ اللَّوَّامَةِ

”Jag svär vid det klandrande jaget!”2

Det fördömda jaget nämns i:

وَأَمَّا مَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ وَنَهَى النَّفْسَ عَنِ الْهَوَى

”Men den som bävade vid tanken att en Dag stå [till svars] inför sin Herre och som kunde förhindra jaget från begär.”3

Vad Satan beträffar, så nämns han på flera platser däribland ett helt kapitel som handlar om honom. Herren (ta´âlâ) varnar mycket mer för honom än vad Han varnar för jaget. Det är så det skall vara, ty det förstörda och onda jaget är resultatet av hans frestelser. Det är i jaget som hans källa till ondskan och lydnaden till honom finns. Allâh (subhânah) har befallt att man söker skydd mot Satan i samband med Qur’ân-läsning och annat på grund av det stora behovet av det, men Han har aldrig befallt att man söker skydd mot jaget. Det enda som har nämnts är bön om skydd mot jagets ondska. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) brukade säga under Hâdjah-predikan:

”Vi söker skydd hos Allâh från våra själars ondska och dåliga handlingar.”4

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) bad om skydd mot dem båda och sade:

”Säg:

اللهُمَّ عَالِمَ الْغَيْبِ والشَّهَادَةِ فَاطِرَ السَّمواتِ والأَرْضِ رَبَّ كُلِّ شيءٍ وَمَلِيكَهُ أَشْهَدُ أَنَّ لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ أَعُوذُ بِكَ من شَرِّ نَفْسِي وَشَرِّ الشَّيْطَانِ وَ شِركِه

”Allâh! Du har kunskap om det dolda och det uppenbara. Du är himlarnas och jordens Skapare. Du är alltets Herre och Ägare. Jag vittnar att det inte finns någon sann gud utom Du. Jag söker skydd hos Dig från min egen ondska och Satans ondska och hans avguderi.”

[I annan en rapportering står det:

وَأَنْ أَقْتَرِفَ عَلى نَفْسي سُوءاً أَو أَجُرَّهُ على مسلم

”Och att orsaka mig själv ondska eller frambringa den till en muslim”.]

Säg så när du går morgonen och kvällen till möte och när du skall lägga dig.”

Denna nobla hadîth består av bön om skydd mot ondskan och orsakerna bakom ondskan och dess mål. All ondska kommer antingen från jaget eller också från Satan. Ondskans mål drabbar antingen handlaren eller också hans muslimske broder. Hadîthen behandlar nämligen ondskans två källor och dess två mål som den drabbar.

112:53

275:2

379:40

4at-Tirmidhî (1105), an-Nasâ’î (1404), Abû Dâwûd (2118), Ibn Mâdjah 81892) och ad-Dârimî (2202). Autentisk enligt al-Albânî.