Om ni ändå är övertygade

Allâh (´azza wa djall) sade:

رَبِّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا إِن كُنتُم مُّوقِنِينَ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ يُحْيِي وَيُمِيتُ رَبُّكُمْ وَرَبُّ آبَائِكُمُ الْأَوَّلِينَ بَلْ هُمْ فِي شَكٍّ يَلْعَبُونَ

Herren över himlarna och jorden och allt som finns däremellan, om ni ändå är övertygade! Ingen sann gud finns utom Han, som skänker liv och skänker död; er Herre och era förfäders Herre. Men de tvivlar och skämtar.”1

En hypotes är att tilltalet är riktat till personen som erkänner Allâh som himlarnas och jordens Skapare. Det vill säga, att om ni ändå är övertygade om Honom så ska ni veta att Han likaså skickar budbärare och sänder ned skrifter.

En annan hypotes är att tilltalet är riktat till personen som inte erkänner Honom som Skaparen. I så fall betyder det att de måste veta att Han är Skaparen och att Han ger liv och död.

En tredje hypotes är att tilltalet är riktat till personen som önskar och eftersträvar övertygelse.

لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ يُحْيِي وَيُمِيتُ

Ingen sann gud finns utom Han, som skänker liv och skänker död…”

Han är världens Skapare varför det är otillåtet att dyrka andra som inte förmår att skapa. Han upplivar de döda och låter de levande dö.

رَبُّكُمْ وَرَبُّ آبَائِكُمُ الْأَوَّلِينَ

… er Herre och era förfäders Herre.”

Er Ägare och era förfäders Ägare. Akta er för att beljuga Muhammad så att ni inte straffas.

بَلْ هُمْ فِي شَكٍّ يَلْعَبُونَ

Men de tvivlar och skämtar.”

De är inte alls övertygade när de öppet betror och erkänner att Allâh är deras Skapare. Utav efterapning av förfäder säger de så utan kunskap. De tvivlar (ehuru de hävdar att de är troende) och skämtar argumentlöst om religionen. En annan teori är att de beljuger profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) på skämt.

144:7-9