Om man är förbannad för att urinera i skuggan…

Publicerad: 2011-02-04
Talare: ´Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân
Källa: Föreläsning “Ta’sîl-ul-Intimâ’ wal-Muwâtanah ash-Shar´iyyah”
https://www.youtube.com/watch?v=6F-NSKFwbPM

 

Det är obligatoriskt för muslimerna att respektera statliga anläggningar och att ta hand om dem och se till att de utvecklas.

Vad skall man då säga om att ödelägga anläggningar och spränga dem och liknande? Inte ens moskéerna är längre säkra från dem. De spränger dem och kastar in bomber i dem. De dödar människorna i sina moskéer. De spränger deras byggnader och anläggningar. Därtill påstår de att det hör till kamp för Allâhs sak och att de är kämpar.

Man måste vara uppmärksammad med detta och uppmärksamma dem som luras av dessa och tror att detta verkligen hör till kamp och att handlingen är förträfflig. Faktum är att handlingen är en förstörelse och Allâh älskar inte dem som sår fördärv. Detta hör till att så fördärv på jorden och Allâh älskar inte dem som sår fördärv.

Därtill dödas oskyldiga människor. Människor som Allâh har förbjudit att dödas utan någon rätt. De begår synder och de kan till och med döda sig själva. De spränger sig själva och säger att det är martyrium. Hur kan en självmördare vara en martyr när sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) berättade att han är i Elden? Allâh (djalla wa ´alâ) sade:

وَلاَ تَقْتُلُواْ أَنفُسَكُمْ إِنَّ اللّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيمًا وَمَن يَفْعَلْ ذَلِكَ عُدْوَانًا وَظُلْمًا فَسَوْفَ نُصْلِيهِ نَارًا وَكَانَ ذَلِكَ عَلَى اللّهِ يَسِيرًا

”Döda inte er själva. Allâh har visat er stor nåd! Den som av fiendskap begår sådan orättfärdighet skall Vi låta plågas i ett flammande bål. Detta är lätt för Allâh.”1

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade i den autentiska hadîthen:

”Den som dödar sig själv med gift, kommer att ha det i handen och dricka det långsamt och svälja det i helvetet. Den som dödar sig själv med ett järn, kommer att ha järnet i handen och sticka sig själv med det i helvetet. Den som dödar sig själv genom att kasta sig utför ett berg, kommer att bli nedkastad i helvetet.”2

En självmördare har gjort en stor synd. Hur kan han vara en martyr? Han riskerar att hamna i Elden. Hur kan man säga att han skall till paradiset när sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade att han skall till Elden? Allâh lät martyrium uppnås om man dör för Hans sak. De dödas. De blev dödade:

وَلاَ تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ أَمْوَاتًا

”Och betrakta inte dem som fallit i kampen för Allâhs sak som döda.”3

وَلاَ تَقُولُواْ لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبيلِ اللّهِ أَمْوَاتٌ بَلْ أَحْيَاء

”Och säg inte om dem som stupar [i strid] för Allâhs sak: ”De är döda.” Nej, de lever.”4

Det är han som dör i kamp under muslimernas fana som är martyr. Han som dödas av fienden. Vad gäller personen som tar sitt eget liv, så har han gjort en stor synd och riskerar att hamna i Elden.

När profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) blev frågad om personen som krigar utav vaksamhet, mod och så vidare och vem av dem som krigar för Allâhs sak, sade han:

”Den som krigar för att Allâhs ord skall vara det högsta krigar för Allâhs sak.”

Frågan skall hänvisas till Allâhs ord och Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och inte till vilsna förstörare som hjärntvättar folk och ger dem dessa vidriga åsikter.

Att de förstör landets administrationer och anläggningar och till och med moskéerna visar att de inte har något med kamp för Allâhs sak att göra.

Om man riskerar att förbannas för att man urinerar på vägen eller i ett träds skugga, kan man fråga sig vad som gäller om man spränger byggnader med människor i.

Dessa människor är ålagda att ångra sig inför Allâh (´azza wa djall) och se skillnaden mellan vän och fiende och lära sig nyttig kunskap som Allâh vägleder dem med till den raka vägen. De skall inte ta kunskap från vilseledande människor.

1 4:29-30

2 Muslim (175).

3 3:169

4 2:154