Okunnighetens sjukdomar och deras botemedel

Håll fast vid din kunskap att frågor om oklarheter innebär att presentera ett sjukt hjärta för läkaren och svaret på frågan innebär att sträva efter att bota det.

Håll fast vid din kunskap att de okunniga har sjuka hjärtan, att de lärda är läkarna och att den bristfällige lärde inte kan bota. Dessutom skall du veta att den fullkomlige lärde inte behandlar vem som helst. Han behandlar endast den vars sjukdom han räknar med bota.

Om sjukdomen är kronisk eller sterilitet som inte kan botas, säger den skicklige läkaren:

”Den är obotlig. Slösa inte er tid på att behandla den. Det är slöseri med tid.”

Håll fast vid din kunskap att okunnighetens sjukdomar består av fyra typer. En kan behandlas till skillnad från de resterande. De som inte kan behandlas är följande:

1 – Den som ställer frågor och förkastar svaren med sin avundsjuka och sitt hat. Varje gång du svarar på hans fråga på ett bättre, vältaligare och klarare sätt, blir personen bara mer hatisk, fientlig och avundsjuk. Bry dig inte om att svara på hans frågor. Poeten sade:

Varje fientlighet kan botas
förutom fientligheten som beror på avundsjuka

Vänd dig bort från honom. Låt honom vara sjuk. Allâh (ta´âlâ) sade:

فَأَعْرِضْ عَن مَّن تَوَلَّى عَن ذِكْرِنَا وَلَمْ يُرِدْ إِلَّا الْحَيَاةَ الدُّنْيَا

”Vänd dig därför ifrån dem som försummar att åkalla Oss och vars hela intresse är riktat mot det jordiska livet [och dess fröjder].”1

Avundsjukan äter de goda handlingarna på samma sätt som elden bränner veden.

2 – Att frågeställarens problem ligger i dumheten. Han kan inte heller botas. ´Îsâ (´alayhis-salâm) sade:

”Jag har klarat av att ge liv till den döde, men inte att behandla den dumme.”

Det är en person som har sökt kunskap under en kortare tid. Under den här tiden lär han sig lite logisk och religiös kunskap. Sedan börjar han fråga och ha invändningar mot den store lärde som har tillbringat hela sitt liv på att studera logiska och religiösa kunskaper. Den här dåren vet inte och tror att det som är oklart för honom likaså är oklart för den store lärde. Om han inte ens vet det  beror hans fråga på ren dumhet. Se därför till att inte sysselsätta dig med att svara honom.

3 – Frågeställaren vill verkligen vara vägledd. Det som han inte förstår av de stora lärdas ord beror på hans nedsatta förståelse. Han frågar verkligen för att gagnas, men den dumme begriper helt enkelt inte hur saker och ting ligger till. Det är inte lämpligt att lägga ned tid på att svara på hans frågor.

Beträffande sjukdomen som kan botas, så är det personen som vill vägledas och är klok och förståndig. Han badar inte i avundsjuka, hat och kärlek till begär, position och egendom. Han söker den raka vägen. Hans fråga och invändning beror inte på avundsjuka, tillgjordhet och prov. Denne kan botas. Det är inte bara tillåtet att lägga ned tid på att svara på hans frågor. Det är faktiskt obligatoriskt.

1 53:29