Ögonpenna, parfym, puder och smink

Publicerad: 2013-01-26
Författare: ´Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân
Källa: al-Muntaqâ (3/129)

 

Fråga: Vad är domen för ögonpenna, parfym, puder och smink för den fastande?

Svar: Man måste veta att den fastandes användning av ögonpenna, ögondroppar och annat som sätts i ögat rinner ned i halsen och påverkar fastan. Många lärda säger att det är förbjudet för den fastande att använda ögonpenna eller något annat i ögat såsom ögondroppar. Ögat är en öppning och genom det kommer saker och ting ned i halsen, utan att människan kan göra någonting åt det.

Puder, smink och flytande parfym som människan använder för att lukta gott är tillåtet. Det som dock måste kännas till, är att det är förbjudet för kvinnan att parfymera sig och försköna sig när hon går ut. Hon måste täcka sig och avhålla sig från parfym när hon går ut. Det är förbjudet
för henne att parfymera sig när hon går ut. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَلَا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ الْأُولَى

””Men (om ni måste lämna det) försök inte dra uppmärksamheten till era yttre företräden på det sätt som var vanligt under den hedniska tiden.”” (33:33)

Dessutom är det förbjudet för henne att använda parfym när hon går ut för att dyrka i moskén. I detta skede är hon beordrad att undvika försköning och parfym. Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

””Förbjud inte Allâhs slavinnor från Allâhs moskéer och låt dem gå ut utan parfym.””

Det vill säga utan försköning och parfym. Försköning och parfym drar åt sig blickar och orsakar prövningar.

Vissa muslimska kvinnor har satts på prövning med att dra åt sig uppmärksamhet och försköna sig när de går ut. De sminkar sig precis som om de endast gör det när de går ut. Detta är förbjudet för henne.